TI-DK medvirkede i dagens udgave af Følg Pengene på P1. Afsættet for debatten er det stigende antal sager i bagmandspolitiet om grov økonomisk krimnalitet i Danmark.

De deltagende debattører i programmet er statsadvokat for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Morten Niels Jakobsen, og graverchef på Finans DK, Jesper Høberg. Herudover deltager journalist i ComputerWorld Steffen Villadsen og formand for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix.

Hør programmet, hvor der diskuteres emner om korruption og svindel i Danmark, såsom den aktuelle dom i sagen om mandatsvig i O.W. Bunker, ATEA-sagen om bestikkelse og hvidvasksagen i Danske Bank. Dette er bare et udpluk af nogle af de konkrete sager, som diskuteres i programmet. Panelet udtaler sig bl.a. om problematikkerne forbundet med de komplekse økonomiske sager og kriminaliteten bag. Formand for Transparency International Danmark, Natascha Felix, ytrer bl.a.: “Vi er på vej i den forkerte vej ift. hvor korrupt den offentlige sektor er i Danmark.” og “Det handler om, at det er værd at værne om principper mod korruption.” Hør hendes og de andre debattøres argumenter i programmet nedenfor, hvor der bliver talt om, hvordan det egentlig går med integriteten i Danmark, og hvorfor det er værd at være på vagt også i et af verdens mindst korrupte lande.

Hør udsendelsen i P1 her

Læs hele indlægget

Region Hovedstaden er i gang med at bygge et nyt akutsygehus på Bispebjerg til 1,6 MIA DKK. Der er i regionens forhandlingsorganisation og evalueringsgruppe personer, der allerede tidligt i forløbet havde taget stilling til, at de ønskede, at udbuddet om at tegne sygehuset skulle vindes af KHR mens COWI og C. F. Møller skulle tabe, hvilket må anses som usagligt. I januar 2017 besluttede regionens forretningsudvalg at fyre projektdirektøren for at fuske med udbuddet. Og forretningsudvalget har besluttet at hele processen omkring udbuddet skal gennemgås af et eksternt advokatfirma. Klagenævnet gav i november 2017 COWI og C. F. Møller ret i, at udbuddet skulle annulleres, og der skulle laves et nyt.

Advokatundersøgelsens resultat bliver interessant i forhold til, om der kan placeres et strafferetligt ansvar mod personerne bag udbudsprocessen. Samtidig viser sagen endnu et eksempel på risikoen for korruption i forbindelse med offentlige udbud.

C.F. Møller har rejst krav om erstatning på over 60 M DKK. Det bliver derfor interessant at se, hvilke besparelser regionen skal gennemføre for at skaffe de penge, som forsinkelsen og evt. erstatninger kommer til at koste.

Læs hele indlægget

MÅ STATSMINISTEREN IKKE FÅ EN FØDSELSDAGSGAVE?

På det seneste har der været en del omtale af en sag, hvor statsministeren har modtaget et sommerhusophold fra en såkaldt “kvotekonge”. Nogle tænker måske, om Transparency International Danmark mener, at man ikke må få gaver fra sine venner.

Selvfølgelig må man få gaver fra sine venner! Men derimod må man som udgangspunkt ikke tage imod gaver, som man får tilbudt, fordi man har et offentligt hverv. Fordi så kan der rejses tvivl om, hvorvidt man har ladet sig påvirke af andre interesser, end de strengt faglige. På samme måde bør man heller ikke deltage i behandlingen af sager, som i særlig grad påvirker nogen, man personlig kender.

Det betyder, at hvis statsministeren kender en “kvotekonge” privat eller i privet regi, så må han efter vores opfattelse gerne tage i mod gaver i den relation.

Men, der er et men her… For der er også et tillidshensyn, man bør huske på. I vores øjne ser det ikke heldigt ud, når statsministeren vælger at indløse gaven på et tidspunkt, hvor netop “kvotekongernes” forhold er genstand for undersøgelser og forhandlinger i Folketinget med regeringen som en naturlig central spiller. Og i en sådan situation bør alle involverede åbent fortælle, hvis de har personlige relationer til de relativt få borgere, som den nævnte sag drejede sig om. Det må i særlig grad gælde, når man bliver spurgt.

Man kan efter vores mening ikke fortænke nogen i at tænke, at dette forløb samlet ser mystisk ud. (Og det selvom der muligvis intet odiøst er sket.) Det bør en statsminister vel i særlig grad være opmærksom på og kunne styre uden om. Så vi alle kan have den tillid til regeringen og Folketinget, som vi fortjener.

 

 

Læs hele indlægget

Folkeuniversitetet tilbyder et kursus om korruption i maj 2018. Der vil være fem forelæsninger med titlerne: “Historien om korruption i Danmark”, “En hverdag med korruption”, “Korruption og tillid”, “Embedsmænd – det offentlige og korruption” og “Den globale kamp mod korruption – aktører, muligheder og begrænsninger”. Transparency International Danmark er blevet inviteret til at holde en af forelæsningerne, og vi har to andre bestyrelsesmedlemmer, som i kraft af deres ekspertise og erhverv også er blevet inviteret til at forelæse. Hvis du har lyst til at blive klogere på kampen mod korruption og hvad status på området er – så læs mere om kurset her:

Folkeuniversitetet udbyder kursus om korruption

 

Læs hele indlægget

Den 17. marts inviterer TI Danmark alle medlemmer til generalforsamling. Der vil være faglige indslag, punkter til diskussion, valg (og genvalg) til bestyrelsesposter og et lettere traktement med mad og drikke. Vi ser frem til en hyggelig dag med mulighed for at møde nogle af de andre aktive medlemmer i foreningen.

Sæt derfor et kryds i kalenderen d. 17. marts. Arrangementet vil foregå om eftermiddagen på Frederiksberg. Vi opdaterer denne side med detaljer om arrangementet tættere på datoen.

Læs hele indlægget

Besøg os på Facebook