CPI 2017: Danmark opfattes ikke længere som det mindst korrupte land i verden

Tilbagegangen fortsætter: Danmarks score på det internationale Corruption Perceptions Index (CPI) falder for tredje år i træk, og må i år afgive førstepladsen til New Zealand. Det giver grund til bekymring og fornyet opmærksomhed på tiltrængte reformer.  
Transparency International Danmarks formand, Natascha Linn Felix, advarer mod en bekymrende tendens: ”Vi er bekymrede, men ikke overraskede”, siger hun og fortsætter: ”I Danmark bygger vi på et stærkt historisk fundament, når det kommer til fravær af korruption og et ubestikkeligt embedsværk. Det seneste årti har vi desværre set en forandring i magtfordelingen og øget lukkethed i forvaltningen af magten. Det slår skår i tilliden, og nu slår denne udvikling igennem i opfattelsen af Danmark som ikke-korrupt land”.

Adskillige nationale og internationale undersøgelser og rapporter har de seneste år peget på områder, hvor Danmark ikke lever op til en række standarder og internationale forpligtelser, som påvirker Danmarks placering. Det gælder bl.a. lovgivningen omkring partistøtte og den manglende registrering af lobbyister. Vi ved i Danmark reelt ikke hvem, vores politikere mødes med og hvem, der finansierer dem. Det kan ikke undgå at underminere tilliden til de folkevalgte.
Transparency International Danmark ser faldet fra førstepladsen som en oplagt lejlighed til at adressere de svagheder, vi har i Danmark:
”Vi har længe haft førstepladsen og titlen som verdens mindst korrupte land har været en sovepude. Nu må vi vågne op tage de vigtige diskussioner som vi for længe har veget uden om, blandt andet  partistøtte, regler for lobbyisme og åbenhed i forvaltningen. Vi skal turde tage de principielle diskussioner om, hvordan vi beskytter vores demokrati og sikrer en fortsat stærk og ikke-korrupt offentlig sektor, hvor man ikke kan købe sig til adgang, indflydelse eller fordele.”
Pressekontakt: Formand, Natascha L. Felix. nlf@transparency.dk / +4540353761
For mere info: Se det danske baggrundsnotat, det nye verdenskort samt yderligere internationalt informationsmateriale.

Scroll to Top