TI DK i pressen

Transparency International Danmark er ofte i pressen med vores rapporter eller med en ekspertudtalelse vedrørende en aktuel sag. Nedenfor ser du et udsnit af de artikler, radioindslag m.v. vi har deltaget i de seneste par år.

2015

Korruption i verdens mindst korrupte land

Selvom Danmark rangerer som verdens mindst korrupte land, stikker vi os selv blår i øjnene, hvis vi tror, at korruption slet ikke eksisterer herhjemme. Tidligere i år vågnede den danske offentlighed op til noget af en overraskelse, da politiet i en ­koordineret aktion arresterede 13 personer og varetægtsfængslede seks mænd, heriblandt en ledende medarbejder i Rigspolitiet.Og selvom sagen endnu ikke er ført for en domstol, er der på baggrund af den viden, der hidtil er sluppet ud, tale om en grov og alvorlig korruptionssag, vurderer statsautoriseret revisor og formand for Transparency Internationals danske ­afdeling, Knut Gotfredsen.

Læs artiklen her: DJØF bladet

Sekretariatsleder Mikael Bjerrum interviewet om arbejdet hos Transparency International Danmark

I et interview i Brønshøj-Husum Avis fortæller sekretariatsleder Mikael Bjerrum om arbejdet hos Transparency Internationa, og om om vigtigheden af at rette fokus mod korruption i Danmark.

Læs artiklen her: Brønshøj-Husum Avis

Topchefer frygter ikke skader på omdømmet

En sag om svindel eller bestikkelse rammer ikke virksomhedens image. Sådan tænker otte ud af ti topledere. I den brede befolkning er der også en vis ubekymrethed om skandalesagernes potentielle alvor. “Det rammer formentlig en virksomhed hårdere, når der bliver rokket ved tilliden til produkterne, end når det er virksomheden, der bliver taget i uetisk forretningsetik,« siger Knut Gotfredsen, der er bestyrelsesformand i Transparency International Danmark.

Læs artiklen her: Berlingske Business

Er Irak krigen, der ikke må undersøges?

En database om krigsfanger, der blev væk. En hemmelig aftale med lejesoldater fra det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. En tidligere statsminister der lovede at følge USA i krig i Irak, før statsministeren havde spurgt i Folketinget. Har vi brug for en ny Irak-kommission, der kan undersøge, hvad Danmark kan lære af krigen i Irak? Eller er det krigen, der ikke må undersøges? Knut Gotfredsen, forman for Transparency International Danmark, deltog i P1 Debat.

Hør programmet her: P1 Debat

Kommunerne vælger gavmildt IT-firma

Dyre vine og gode billetter til fodboldslandskampe, det kan måske være vejen til at få de gode ordrer, når kommuner privatiserer IT-løsninger. I 2010 overtog kommunerne f.eks. ansvaret for vores pas, som tidligere var en opgave for Rigspolitiet. Siden er pasløsningerne blevet privatiseret og det har især et firma nydt godt af, nemlig ScanTech. Knut Gotfredsen, formand i Transparency International Danmark, deltager i et interview om bestikkelse og inhabilitet.

Se indslaget: DR2 Morgen

Atea lovede FN at bekæmpe bestikkelse

I dag sidder fire nuværende og tidligere Atea-ansatte fængslet. Sigtet for siden 2007 at have benyttet bestikkelse som led i kampen om it-ordrer hos offentlige myndigheder. Hvis de pågældende dømmes, har de ikke alene brudt loven men også brudt det løfte, som Atea selv for fem år siden gav til FN. Dengang tilsluttede firmaet sig FN´s mål om at bekæmpe korruption og bestikkelse. – Så længe systemet er baseret på selvrapportering, har det disse svagheder, siger Knut Gotfredsen, formand i Transparency International Danmark.

Læs artiklen her: dr.dk

Korruption i FIFA

Bagklog på P1 havde besøg af Mads Øvlisen, som valgte “korruption” som sin personlige kæphest og kaldte korruption for den største trussel mod demokratiet. Han ringede derfor Knut Gotfredsen, bestyrelsesformand i Transparency International Danmark, op til en snak om korruptionsbekæmpelse og den nylige sag om korruption i FIFA.

Hør indslaget her: Bagklog på P1

Mærsk mistænkes for bestikkelse

Mærsk sættes nu i forbindelse med Brasiliens største korruptionsskandale, der omhandler formodet bestikkelse og hvidvaskning af milliarder i olieselskabet Petrobras. “Der er næppe nogen tvivl i denne sag om at der er givet bestikkelse fra Mærsk-agenten til den tidligere direktør i Petrobras – spørgsmålet er så, om Mærsk har været involveret”, udtaler Knut Gotfredsen, bestyrelsesformand i Transparency International Danmark.

Se indslaget her: DR2 Morgen

Direktører fik skirejser af kapitalfond

To danske direktører af store pensionsselskaber har gennem flere år taget deres ægtefæller med på luksusskiture. Knut Gotfredsen, bestyrelsesformand i Transparency International Danmark, udtaler sig om problematikken med gaver og interessekonflikter, og behovet for virksomhedspolitikker på området.

Se indslaget her: DR2 Morgen

PKA-pensionscef fik rejse af fond

Topchefen for et af Danmarks allerstørste pensionsselskaber, PKA, rammes nu af kritik; ti år i træk er han og hans kone taget på skiture, som er betalt af Triton, en stor, britisk kapitalfond. “Jeg synes, det er overdrevet og utilbørligt med en gave i den størrelsesorden,” siger Knut Gotfredsen, bestyrelsesformand i Transparency International Danmark.

Se indslaget her: TV Avisen

Partistøtte: Organisation vil have anonyme bidrag forbudt

Det er stadig plads til forbedringer i regeringens udspil til nye regler for partistøtte. Det mener Transparency International Danmark, der er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige organisation Transparency International (TI), hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.

Læs artiklen her: Information.

Transparency Danmark: Så længe man kan bidrage anonymt, kan man snyde

Det er godt, at regeringen endelig har sat gang i arbejdet med at få gjort partistøtten til Folketingets partier mere gennemsigtig. Men det lader stadig noget tilbage at ønske, mener Knut Gotfredsen, der er bestyrelsesformand i Transparency International Danmark, der bekæmper korruption og bestikkelse i hele verden.

Læs artiklen her: Politiko (Berlingske)

Mistænker I danske politikere for at være korrupte?»Ja da«

»Hvis der følger indflydelse med politiske bidrag, så er det korruption. Længere er den ikke«, siger bestyrelsesformand i Transparency Internationals danske afdeling, Knut Gotfredsen.

Læs artiklen her: Politiken

Jagten på de korruptes gemte aktiver

Schweitz sender 380 millioner dollars – altså over 2,6 milliarder kroner tilbage til Nigeria. Det er landets tidligere diktatorsformue, der i sin tid blev smuglet ud af landet, som nu returneres. Knut Gotfredsen udtalte sig i Radio24syv om korrupte statsledere og kampen for at få returneret stjålne summer.

Lyt til programmet her: Radio24syv Datolinjen 18. marts 2015

Partistøtte er sort plet på Danmarks omdømme

Transparency International Danmark ønsker et forbud mod at modtage donationer fra anonyme bidragydere, samt at det også skal angives med beløb, hvis en bidragyder støtter med mere end 20.000 kroner. Knut Gotfredsen fortæller, at det er principper, som Danmark allerede har skrevet under på at ville inkorporere i dansk lovgivning tilbage i 2003. Men at det endnu ikke er sket.

Læs artiklen her: Information

2014

Hvad må EU’s politikere egentlig tage imod af økonomisk støtte og er Danmarks lovgivning på området i virkeligheden ligeså sikret mod korruption, som vi tror?

I forbindelse med EU valget d. 25 maj, 2014 er der igen kommet fokus på lovgivning omkring partistøtte til danske politikere. TI Danmarks formand, Knut Gotfredsen, udtalte sig i P1 Morgen d. 4 april om, hvordan reglerne er i Danmark i og hvad de kan have af indflydelse på politikernes beslutningstagen.

Hør mere i programmet her: Dansk lovgivning om partistøtte.

2013

Regeringen nedsætter whistleblower-udvalg

Modsat Norge og Sverige har Danmark endnu ingen særlig lovgivning der skal støtte whistleblowers. Udvalget der nu bliver nedsat skal arbejde på at gøre forholdene for whistleblowers bedre, blandt andet så offentlige ansatte ikke fyres hvis de vælger at bruge deres ytringsfrihed. Transparency International Danmark bakker op om projektet, men håber ikke at udvalget bliver misbrugt for at sylte eller forsinke reel lovgivning på området.

Læs artiklen her: Arbejderen

GGGI mistænkes for korruption

Transparency International Danmark mistænker korruption i GGGI sag. Formand for TI Danmark, Knut Gotfredsen, har efter gennemgang af den koreanske revisionsrapport for GGGI konkluderet at der kan være tilfælde af korruption i op til fire tilfælde.

Læs artiklen her: GGGI ramt af ny mistanke om korruption

Whistleblowerlovgivning er nødvendig

Sladrehank, angiver, stikker. Det er nogle af de ord, der ofte bliver brugt til at beskrive whistleblowere, som blæser i fløjten, når de opdager uregelmæssigheder eller sågar korruption på arbejdspladsen. Derfor tør folk ikke stå frem, når de opdager, at noget er galt. En undersøgelse foretaget af FTF i 2010 viser, at halvdelen af de offentlige ansatte på FTF-området ikke bruger deres ytringsfrihed til at udtale sig offentligt om forhold på deres arbejdsplads. Og det med god grund: 30 procent af dem, der offentligt ytrede kritik af arbejdspladsen, fik efterfølgende problemer.

Læs bestyrelsesmedlem Marina Buch Christensens læserbrev i Information her

2012

Vi er bagefter med gennemsigtighed og gamle regler

Ny rapport fremhæver endnu en gang, er, at Danmark ikke efterlever de internationale konventioner omkring gennemsigtighed i partistøtten, som Danmark skrev under på i 2000. Lige som vi også stadig halter bagefter med regulering af politisk lobbyvirksomhed.

Læs artiklen her: DR Nyheder, Indland

Pressemeddelelse: Ny rapport sætter fokus på integritet i Danmark

København, den 6. juni 2012 Ifølge ny rapport fra Transparency International har Danmark stadig lang vej igen, når det
kommer til at formalisere gennemsigtigheden i den offentlige forvaltning.

Rapporten Money, Politics and Power: Corruption Risks in Europe undersøger 25 europæiske landes evne til at bekæmpe korruption. Den viser, at der er store forskelle landene imellem, men at også ”duksene i klassen” – herunder Danmark – har behov for at formalisere gennemsigtigheden i politik og administration på en række områder.

Læs pressemeddelelsen her: Ny rapport sætter fokus på integritet i Danmark

Øget mistillid til politikere

Politikere og partier skal lægge deres økonomi frem. Whistleblowers skal rådgives. Og muligheden for aktindsigt bør øges. Det anbefaler en rapport om korruption.

Læs artiklen her: Jyllands Posten

Der er revner i Danmarks korruptionsrustning

En ny rapport afslører svage punkter i Danmarks glansbillede af et land helt frit for magtmisbrug. Mørklægning af partistøtte, tillid til politikerne, whistleblowers og aktindsigt er blandt problemområderne.

Læs artiklen her: Berlingske

Korruptionsjægere angriber partistøtte

Det er for uklart, hvem der betaler til danske politikere, lyder advarsel fra anti-korruptions-organisation.

Læs artiklen her: Jyllands Posten eller Politiken

Breakthrough or broken promise?

In case you missed it, December 9 marked International Anti-corruption Day. If you live in Denmark, you probably did miss it.

The explanation for why you didn’t hear more about International Anti-Corruption Day might be found in the report released by the Danish chapter of Transparency International today.

Read the article her: Copenhagen Post

Pressemeddelelse:  Korruption og partistøtte under luppen i nyt studie

Transparency International Danmark har netop gennemført et omfattende studie af integritet i Danmark. Titlen er National Integritetssystem Studie (NIS) og lanceres 12. Januar 2012.

Læs hele pressemeddelelsen her: Korruption og partistøtte under luppen i nyt studie

Artikel om NIS landering

Torsdag d. 12. januar gik det løs. Lanceringen af det EU støttede Nationalt Integritetssystem Studie, det såkaldt NIS studie, stod klar og rapportens konklusion var positiv, men med 6 klare anbefalinger!

Læs artiklen her: 6 anbefalinger

Beskyttelsesrelationer

Studier fra Syditalien har vist, at det er utroligt svært at slippe af med returkommissionspraksis og vennetjenestekultur, når de først er blevet grundelementer i det politiske liv. Danmark er ikke Sicilien, men også her er det blevet almindelig god tone åbenlyst at ’trække på sit netværk’.

Læs artiklen her: Information

2011

Hvad gør Danmark mindre korrupt?

New Zealand, Danmark, Finland og Sverige har konsekvent været placeret i toppen af ​​Transparency International’s korruptions indeks gennem årene, og menes at være de mindst korrupte i alle de undersøgte lande.

Landene er dog ikke perfekte – ingen lever op til målet om 10 ud af 10 på indekset – men mange ønsker stadig at vide hvordan disse lande har formået at holde korruption fra døren.

Marie Chêne, Senior Research koordinator fra Transparency International, ser på de lande, der er rangeret højest i årets Corruption Perceptions Index (CPI).

Læs hele artiklen her: Hvad gør New Zealand, Denmark, Finland, Sweden and others “cleaner” than most countries?

Korruption forværrer EU’s krise

EU’s kreditkrise er blevet forværret, fordi Grækenland og Italien ikke er gode til at bekæmpe korruption.

Læs artikel her: Politiken

Så korrupte er vores EU-kammerater

Danmark kan stadig blære sig af at være blandt de pæneste, når det gælder forholdet til korruption – de kriseramte EU-lande Grækenland og Italien har noget at rydde op i.

Læs hele artiklen her: Ekstra Bladet

Danmark ikke mere duks på korruptionsliste

Danmark lå før på førstepladsen over lande, der har mindst korruption. Nu sidder New Zealand alene på tronen.

Læs artikel her: Politiken

 

Sager kan gøre DK mere korrupt

Det mulige magtmisbrug i skattesagen om familien Thorning Schmidt og politikeren Henrik Sass Larsens manglende sikkerhedsgodkendelse, på grund af for tæt kontakt til rockermiljøet, kan være med til at rokke ved Danmarks status som verdens næstmindst korrupte land.

Læs artiklen her: dr.dk

Rapport: Lav korruption i Danmark

Korruption og bestikkelse er stort set ikke-eksisterende i den danske offentlige sektor, viser nye tal. Men Danmark bør skabe mere åbenhed om partistøtte, mener organisationen Transparency International.

Læs hele artiklen her: Jyllands Posten

P1 om metoden bag CPI

Formanden for Transparency International Danmark, Poul Riiskjær Mogensen, forklarer, at eftersom der er tale om et perceptionsindeks, altså et indeks over opfattelsen af korruption i et land, er CPI’en ikke et udtryk for den faktiske korruption, men giver dog et godt billede af udfordringerne med korruption i de analyserede lande.

Detektors Thomas Buch-Andersen spørger desuden, om korruption er et problem i Danmark, når Danmark i CPI 2010 med 9,3 point ligger på en delt førsteplads. Hertil svarer Poul Riiskjær Mogensen, at TI Danmark arbejder for, at Danmark skal ligge helt i top, og vi derfor fokuserer på de manglende 0,7 point.

Du kan høre indslaget her: P1 Detektor 05. oktober 2011 kl. 11:03

Detektors indslag blev desuden nævnt i P1 Morgen – både via et almindeligt indslag og med Omar Mazouk. Se “Danmark mere korrupt end vi tror”.

KICK BACKS – en festival om korruption

Festivalen løb i uge 41 2011 af stablen i København. Festivallen består af danseforestillingen Transparency arrangeret af Copenhagen Dance Arts kombineret med en række debatarrangementer som Transparency International Danmark står bag.

Læs anmeldelse i Arbejderen her: Dans og debat i kamp mod korruption

 

Læs artiken her: Vækst gennem korruption?

Læs artiklen her: Kvalitetsbevidste medier?

2010

Fortsat kun lidt korruption i Danmark

Når det handler om korruption ligger Danmark fortsat lunt i toppen blandt de lande i verden med mindst korruption.

Læs artiklen her: dr.dk

Korruption er nærmest ukendt i Danmark

Danmark hører stadig til blandt de mindst korrupte lande i verden, men vi har ikke forbedret os i de seneste 10 år, viser korruptionsindeks.

Læs artikel her: Berlingske

Bestikkelse af embedsmænd

Korruptions-vagthund: Meld dem til politiet!

Læs artiklen her: BT

Kommuner siger nej til sladrehanke

Landets kommuner er ikke interesseret i en såkaldt whistleblowerordning, hvor ansatte anonymt kan give tip om korruption eller svindel.

Læs artikel her: Berlingske

Korruption skal bekæmpes med sikkerhed

En forbedring af befolkningens sikkerhed er nøglen til at bekæmpe korruption i Afghanistan. Det mener formanden for Transparency International Danmark.

Læs artiklen her: TV2.dk

2009

Danskere bestikker på arbejdet

Danmark kåres hvert år som verdens mindst korrupte land, men en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 viser nu, at brug af bestikkelsesgaver og misbrug af stillinger er langt mere udbredt på både offentlige og private arbejdspladser end hidtil antaget.

Læs artiklen her: TV2.dk

Mere korrupte end vi tror

Hver ottende dansker har oplevet bestikkelse på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse. “Alarmerende”, siger anti-korruptionsorganisation.

Læs artiklen her: TV2.dk