Ny forskning om snydeadfærd fra Københavns Universitet

Forskere ved Københavns Universitet har gennem to større studier fundet to interessante fund. 

Det første studie viser, at der er mere snyd blandt studerende med præference for den private sektor kontra den offentlige sektor. Det andet studie viser, at der er mere snyd i højkorrupte kontra lavkorrupte lande.

Studie 1 viser, at der er mere snyd blandt studerende med præference for den private sektor kontra den offentlige sektor.
Studiet fandt, at uærlige individer, som selv selekterer sig ind i højere betalte erhverv i den private sektor såsom finanssektoren, er mindre altruistiske og lægger mere vægt på deres egne indtjeningsmuligheder. Konklusionen viser, at uærlige studerende i Danmark systematisk er mindre tilbøjelige til at vælge et job i den offentlige sektor. Den finansielle sektor har den absolut største tiltrækningskraft på de uærlige, hvilket går godt hånd i hånd med, at det klart er job i den private sektor, der har den højeste startløn. Omvendt er der hos de ærlige ofte andre ting, der vægter højt i jobvalget. Eksempelvis at gøre en forskel for andre personer eller samfundsmæssigt. ​Fundet sætter væsentligt spørgsmålstegn ved, at højere løn i den offentlige sektor, tiltrækker bedre ansatte. 

I følge forskere komplicerer fundet gængs anbefaling om højere løn som korruptionsværn. Resultatet er, at når lønnen øges i den offentlige sektor ift. den private, svarer en større andel af de uærlige studerende, at de nu foretrækker et job i den offentlige sektor. Forskningsholdet tilføjer dog, at det stadig er for tidligt at generalisere i en bredere sammenhæng. Derfor er forskerne nu gået i gang med at søge støtte til et større projekt, hvor de vil køre samme undersøgelse på tværs af en række høj- og lavkorrupte lande i og uden for Europa.

Læs hele artiklen fra Information her
Læs mere i den videnskabelige artikel

Studie 2 viser, at der er mere snyd i højkorrupte kontra lavkorrupte lande. Studiet benytter sig af Transparency International’s Corruption Perception Index, hvor der er foretaget en større komparativ undersøgelse af fem meget korrupte lande og fem mindre korrupte lande. Studiet viser, at de udvalgte fem lande (hhv. Egypten, Thailand, Marokko, Algeriet, Indonesien), som er lavt rangeret på Corruption Perception Index, også tenderer til at snyde mest i eksperimentet. Herimod har lande, som er højt placeret på Corruption Perception Index (hhv. Danmark, Tyskland, Sverige, Singapore og UK) en lavere tendens til at snyde.

Besøg os på Facebook