1200 anti-korruptionsforkæmpere samlet i Malaysia

15-10-2015 Primo september var TI-DKs formandsskab i Patrajaya, Malaysia, for at deltage i  den 16. International Anti-Corruption Conference (IACC).
 

Konferencen afholdes hvert andet år og samler flere end 1000 mennesker fra hele verden, som alle har en interesse i den nyeste viden og aktivitet indenfor anti-korruption. Der er alt fra embedsfolk, medlemmer af regeringer, civilsamfundsaktører, erhvervsfolk, journalister og forskere. Vi var selvfølgelig også med og her kan I læse lidt om konferencen.

Programmet er stort og tilbuddene er mange. Overskriften for årets konference var ”Ending Impunity: People. Integrity. Action.” (”Stop straffriheden: Mennesker. Integritet. Handling.”). Fokus for store dele af programmet var således straffrihed og hvordan man kan komme den til livs, således at de der stjæler fra befolkninger og nationer gennem storstilede korruptions komplotter, bliver draget til ansvar og straffet for deres handlinger. Der blev kastet lys over mange aspekter af de store korruptionsskandaler og den systematiske korruption som gennemsyrer så mange lande, og involverer endnu flere. Vi ved alle, at der er styrer rundt omkring i verden, hvor regeringsoverhoveder og deres nærmeste skummer fløden i et helt ubegribeligt omfang, og kan overføre astronomiske summer, som tilhører befolkninger og nationer, til private bankkonti i såkaldte ”pengely”. Konferencen satte både banker og andre samarbejdspartnere (revisorer, advokater mm.) i søgelyset, for uden disse ”støtte-funktioner” kan korrupte regimer ikke gennemføre deres lyssky handlinger. Derfor bør samarbejdspartnerne også leve op til deres ansvar og i stedet blive partnere i kampen mod korruption.
Der var inspirerende workshops og oplæg om blandt andet brugen af IT og tilgængelige data i korruptionsbekæmpelse, involvering af ungdomsbevægelser og et kig ind i fremtiden for anti-korruptionsbevægelsen. blev delt erfaringer på kryds og tværs af lande og kontinenter og de fleste drog hjem med nye kontakter og en stak visitkort.
Undervejs konferencen blev der stillet spørgsmålstegn ved, om det er acceptabelt at afholde en anti-korruptionskonference i Malaysia, som netop i den periode har korruption helt inde på livet. Premierministeren er under anklage for at have modtaget 800 M USD (det er ca. 5 MIA DKK) på personlige bankkonti fra ukendte donorer, og hans håndtering af sagen er mildest talt kritisabel. Men netop af den grund var mange af deltagerne enige om, at det giver god mening at sætte fokus på anti-korruption og straffrihed ”on location”. Hver eneste gang muligheden bød sig, blev der også talt med store bogstaver og opfordret til, at både premierministeren og den malaysiske regering får ryddet op og igangsat en uvildig undersøgelse.  Se blandt andet TI’s internationale formands tale her.
Slutteligt vedtog konferencen en deklaration under titlen: ”Zero Tolerance for Impunity”. Den kan læses her. Det betyder nul-tolerance for straffefrihed, for dem som beriger sig ved korruption.

Scroll to Top
Transparency International Danmark