Magt og viden

Hvad er god skik og ordentlighed i arbejdet med at udøve politisk magt som regering. Bør man følge råd fra eksperter, eller er der andre måder at begrunde sine politiske prioriteringer og valg?

En førsteplads er ikke nok

Danmark tager igen føringen som verdens mindst korrupte land i Corruption Perceptions Index 2020, som Transparency International netop har offentliggjort. Indekset placerer Danmark på en delt førsteplads med New Zealand og en score på 88 ud af 100. Formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, advarer dog mod at lade førstepladsen være en hvilepude. For selvom vi ikke har korruption i samme omfang som mange andre steder i verden, er Danmark ikke fri for problemet.

Opfordring til Folketinget: Strategi til bekæmpelse af korruption

Transparency International offentliggjorde i går Corruption Perceptions Index for 2020. Igen i år deler Danmark førstepladsen med New Zealand som de lande med det laveste opfattede niveau af korruption i den offentlige sektor. Danmarks score stiger med én i forhold til sidste år, og det skyldes, at investeringsrådgivere i 2020 rater Danmark bedre på parametre om, at der ikke skal betales bestikkelse i forbindelse med import og eksport, kontrol, skat, kontakt med politi eller opnåelse af lån. Det er med til at fordre et godt erhvervsklima, tiltrække internationale investeringer og øger tilliden i samfundet.

Corruption Perceptions Index 2020

Transparency International offentliggør den 28. januar 2021 Corruption Perceptions Index (CPI) 2020, som er et mål for omfanget af korruption i den offentlige sektor i 180 lande. Igen i år indtager Danmark førstepladsen, delt med New Zealand. Men det er ikke entydigt positivt for trods en mindre stigning, ligger Danmarks CPI-score fortsat på et lavere niveau end tidligere, og det afspejler en global tendens: Kampen mod korruption i den offentlige sektor i to tredjedele af verdens lande er stort set stagneret.

Tidligere forsvarschef ansættelse i våbenindustrien er bevis på, at vi i Danmark mangler regler om karensperioder

Den tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup er blevet ansat som toprådgiver konsulentbureauet Rud Petersen, der ifølge Berlingske tidligere har samarbejdet med internationale våbenproducenter i det storpolitiske spil om dansk deltagelse i NATOs missilforsvar. Det sker blot tre måneder efter, at han i oktober valgte at blive pensioneret fra forsvaret. Dette kommenterede vores formand på i gårdsdagens udgave Berlingske. Du kan læse hovedpointerne i denne artikel mens vi linker til Berlingske nederst på siden.

Skal Danmark til VM i Qatar?

I sidste uge deltog Jesper Olsen, formand i TI-DK, i Radio 4’s daglige program 4-Toget. Her var fokus på en mulig boykot af VM i Qatar 2022. I den forbindelse kan du her læse om TI-DK’s syn på DBU’s rolle og nuværende borgerforslag om, at overlade beslutningen til Folketinget. Link til udsendelsen og borgerforslaget findes nederst på siden.

Vi har brug for din hjælp

Transparency International Danmark har brug for din hjælp. Onsdag d. 9 december 2020 var det den internationale Anti-Corruption Day. Overalt på kloden markerede vi visionen om ”A world free of corruption” og ”We are in this together!”. Den kamp vil vi forsat være med til at markere fremadrettet, hvilket kræver ressourcer. Med et lille sekretariat, bemandet af to studerende og med frivilligt arbejde for resten af pengene, er vi en af landets mindste NGO’er. Derfor er vi nu blevet godkendt af Indsamlingsnævnet til at kunne modtage donationer og samle ind. Alle bidrag – små som store – vil være til meget stor nytte. Med vores meget få administrationsomkostninger går alle penge til aktiviteter, der har til formål at bekæmpe magtmisbrug. I vores organisation vil selv 50 kr. være med til at gøre en forskel. Du kan donere her Del gerne budskabet – og tak for støtten.   Transparency International Danmark,

Mink-sagen bekymrer

Rundt om i verden ser man til Danmark, fordi vi har en sund integritetskultur. Politik handler om at udvikle samfundet og skabe øget velstand for befolkningen. #Minkgate giver dog anledning til bekymring.

Scroll til toppen