Korruption i Danmark

Korruption I Danmark

Danmark som mindst korrupt land

Danmark er efter alt at dømme et af de mindst korrupte lande i verden. Hvert år udgiver Transparency International et indeks over opfattelsen af, hvor megen korruption der er i forskellige lande (Corruption Perceptions Index). I alle de år, Danmark har optrådt på den liste, har vi ligget helt i toppen som et af de lande i verden med mindst korruption sammen med de øvrige nordiske lande. Danmark opfattes internationalt som så lidt korrupt, at det er blevet fremhævet af nogen som en slags rollemodel for andre lande med større problemer med korruption.

Alt tyder på, at det danske embedsapparat er særdeles hæderligt og at danskerne ikke er synderligt villige til at betale bestikkelse. På den anden side har der de seneste år været en række offentlige sager, som har involveret korruption, eller det der ligner.

Sager i Danmark

Hvem kender ikke nogen, som har fået en god stilling, fordi de kender chefen personligt eller er i familie med nogen, som er? Hvem har ikke hørt historier om folk, der må betale store summer under bordet for at få en andelslejlighed? Hvem har ikke hørt om sager, hvor betroede medarbejdere har misbrugt deres position til at skaffe sig selv fordele?

Det ser dog ud til, at den klassiske form for korruption, bestikkelse, ikke er så udbredt i Danmark. Men kan det tænkes at andre former for korruption som nepotisme og underslæb er mere udbredte i Danmark?

Der har gennem de seneste år været en række sager i Danmark, der i medierne har fået prædikatet ’korruption’ på sig. Det gælder bl.a. ATEA-sagen, der vha. passiv bestikkelse svindlede for omkring en million kroner. Værd at nævne er også Danske Bank-sagen, hvor hvidvaskning for mange milliarder kroner fandt sted. En af de nyere sager omhandler også sagen i Socialstyrelsen, hvor en enkeltperson begik underslæb for 121 millioner kroner. Man kan altid finde Transparency International Danmarks udtalelser om forskellige sager på vores Twitter-profil.

Man bør dog ikke glemme, at Danmark i international sammenhæng er relativt forskånet for korruptionens åg. Det betyder dog ikke, at korruption ikke eksisterer eller ikke er et problem, og derfor bør problemet heller ikke ignoreres i en dansk sammenhæng. Korruption tager mange forskellige former, og også Danmark har sine særlige problemstillinger, hvad det angår.

Scroll to Top
Transparency International Danmark