Korruptionsindeks 2013: Sådan er niveauet af korruption rundt om i verden
Transparency Internationals korruptionsindeks 2013 advarer om at misbrug af magt, hemmelige aftaler og bestikkelse fortsat hærger mange samfund rundt om i verden. Corruption Perception Index måler opfattelsen hos en række internationale organisationer af korruption i den offentlige sektor i verdens lande.
Mere end to tredjedele af de 177 lande i 2013 indekset scorer mindre end 50 point, på en skala fra 0 til 100. Hvor 0 point betyder at landet opfattes ekstremt korrupt, mens 100 point at landet opfattes som uden korruption.
“Korruptionsindekset 2013 viser, at alle lande stadig er udsat for truslen om korruption på alle niveauer af offentlige instanser, fra udstedelse af lokale tilladelser til håndhævelse af love og regler” siger Huguette Labelle, formand for Transparency International.
Korruptionsindeks 2013: Resultaterne
I korruptionsindeks 2013 ligger Danmark og New Zealand på en delt førsteplads med 91 point. Afghanistan, Nordkorea og Somalia ligger – som i 2012 – på en delt sidsteplads, med blot 8 point hver. I midten finder man Tyrkiet og Malaysia med 50 point.
»De bedste lande viser tydeligt, hvordan gennemsigtighed understøtter ansvarlighed og kan bremse korruption,” siger Labelle. “Alligevel oplever selv de bedste lande udfordringer, som f.eks. “state capture”, private bidrag til politiske partier og tilsyn med store offentlige kontrakter. Disse udgør fortsat store korruptionsrisici.”
Korruptionsindekset er baseret på eksperters vurdering af korruption i den offentlige sektor. Vurderingen af et land bliver forbedret af en fri adgang til informationssystemer og regler for folk i offentlige stillinger (både ansatte og folkevalgte), mens mangel på ansvarlighed i den offentlige sektor kombineret med ineffektive offentlige institutioner forringer vurderingen.
Korruption i den offentlige sektor truer med at underminere globale initiativer
Korruption i den offentlige sektor er fortsat en af verdens største udfordringer, siger Transparency International, især på følgende områder: Politiske partier, politi og retsvæsen. Offentlige institutioner skal være mere åbne om deres arbejde og embedsmænd skal øge gennemsigtigheden i beslutningsprocesser. Korruption er stadig notorisk vanskeligt at efterforske og retsforfølge.
Fremtidige bestræbelser på at tackle klimaforandringer, økonomisk krise og ekstrem fattigdom, vil stå over for massive problemer i form af korruption, advarer Transparency International. Internationale organer som G20 skal slå ned på hvidvaskning af penge, gøre virksomheder mere gennemsigtige og følge op på tilbagelevering af stjålne aktiver.
“Det er på tide at stoppe dem, der slipper godt fra korrupte handlinger. De juridiske smuthuller og manglende politisk vilje i regeringer letter både lokal og international korruption, og vi opfordrer til en intensiveret indsats for at bekæmpe straffrihed for korruption.” siger Huguette Labelle.
For daglige globale opdateringer om antikorruption kan vi følges på Twitter eller på Facebook. Du kan også se samtlige resultater fra årets CPI her
For mere detaljerede oplysninger om korruptionsindeks 2013 på Twitter Følg # stopthecorrupt
Danmarks’s placering i korruptionsindexet CPI 2013
“Det er glædeligt at se, at Danmark fortsat har en flot placering med en delt førsteplads, sammen med New Zealand. Begge lande opnår 91 point på en 100-point skala.” siger Knut Gotfredsen, formand for Transparency International i Danmark.
“Det er også vigtigt at se i øjnene, at der er både muligheder og behov for forbedringer, generelt fordi 91 point ikke er 100 point, og specifikt fordi vi ikke ligger særlig godt på delområder som især privat partistøtte, offentlighedslov og whistleblowerbeskyttelse.” fortsætter Knut Gotfredsen.
I anledning af offentliggørelsen af årets CPI inviterer Transparency International Danmark til offentligt møde om indekset og den danske organisations arbejde d. 10. december 2013 fra 17-20 på fælledvej 12, 2200 kbh N. Tilmelding nødvendig til lanbert@transparency.dk