Det er underminerende, når fællesskabets midler ender i private lommer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

 

Lyt til Kraniebrud om korruption på Radio4, hvor vores næstformand, Jesper Olsen, medvirker sammen med historiker ved Aarhus Universitet Mette Frisk Jensen. Samtalen med Jesper Olsen begynder ca. 25 min. inde i programmet.

 

FN anslår, at der hvert år tabes 2,6 tusind milliarder dollar til korruption på verdensplan. Bare for EU-lande, som alle er blandt den mindst korrupte tredjedel i verden, gælder, at ”hvis EU’s medlemsstater alle havde samme korruptionsniveau som Danmark, så ville skatteindtægterne i EU-lande kunne stige med 323 milliarder euro ekstra om året – og det svarer til det dobbelte af EU’s nuværende budget”, fortæller Mette Frisk Jensen. (TJEK CITAT)

Omfanget af fælles midler, der ender i private lommer, har altså en størrelse, som er betydelig for verdens økonomi. Ifølge Jesper Olsen er en af konsekvenserne, at det hæmmer effektiviteten, når de ressourcer, der går tabt til korruption, kunne være brugt på udvikling, uddannelse, håndtering af klimakrisen eller håndtering af den aktuelle coronakrise. Hertil er magtmisbrug både underminerende for tillid mellem mennesker og for tilliden til samfundets grundlæggende strukturer, fortæller Jesper Olsen.

Bekæmpelse af korruption er ikke enkelt, men Jesper Olsen understreger i den forbindelse: ”Det er mennesker, der er korrupte. Det er systemer, der gør det muligt. Ingen er immune”. Gennemsigtighed og identificering af de systemfejl, som i første omgang muliggør korruption, er altså de første skridt på vejen.

Selvom Danmark er et af verdens mindst korrupte lande, betyder det ikke, at landet er fri for korruption. Hør meget mere her, hvor vores næstformand Jesper Olsen bl.a. også fortæller om et af de områder, som Danmark får stor kritik for at være lempelig omkring – nemlig reglerne om støtte til politiske partier. Derudover kommenterer han også på sagen om Forsvarets Ejendomsstyrelsen.

Scroll til toppen