Det er underminerende, når fællesskabets midler ender i private lommer

Lyt til Kraniebrud om korruption på Radio4, hvor vores næstformand, Jesper Olsen, medvirker sammen med historiker ved Aarhus Universitet Mette Frisk Jensen. Samtalen med Jesper Olsen begynder ca. 25 min. inde i programmet.

2.600.000.000.000 dollars ender hvert år i de forkerte lommer via de forkerte hænder, ifølge World Economic Forum. Det svarer til fem procent af verdens samlede bruttonationalprodukt. Alene i EU, ville der være 323 milliarder kroner mere til rådighed, hvis alle unionens lande havde et korruptionsniveau som Danmarks.

Omfanget af fælles midler, der ender i private lommer, har altså en størrelse, som er betydelig for verdens økonomi. Ifølge Jesper Olsen er en af konsekvenserne, at det hæmmer effektiviteten, når de ressourcer, der går tabt til korruption, kunne være brugt på udvikling, uddannelse, håndtering af klimakrisen eller håndtering af den aktuelle coronakrise. Hertil er magtmisbrug både underminerende for tillid mellem mennesker og for tilliden til samfundets grundlæggende strukturer.

Bekæmpelse af korruption er ikke enkelt, men Jesper Olsen understreger i den forbindelse: ”Det er mennesker, der er korrupte. Det er systemer, der gør det muligt. Ingen er immune”. Gennemsigtighed og identificering af de systemfejl, som i første omgang muliggør korruption, er altså de første skridt på vejen.

Selvom Danmark er et af verdens mindst korrupte lande, betyder det ikke, at landet er fri for korruption.

Hør meget mere om hvordan korruption påvirker verdens økonomi og tilliden til samfundets grundlæggende strukturer her.

Scroll to Top