Global Corruption Barometer: Hver fjerde dansker mener, at korruption er stigende  

 

I dag offentliggøres Global Corruption Barometer, som er en undersøgelse af europæeres opfattelse af korruption.

Heraf fremgår det, at 26% af danskerne oplever, at korruption​en i Danmark har været stigende indenfor de seneste 12 måneder. Det afspejler en tendens, som vi ser overalt i verden.

Danmark er imidlertid det land, hvor færrest, nemlig 22 %, mener, at regeringens indsats for at bekæmpe korruption er dårlig, og det er tankevækkende, når regeringen ikke har en anti-korruptionsstrategi. Transparency International Danmark opfordrede i april 2021 Folketinget til at udarbejde en national strategi mod korruption, for den positive opfattelse af korruption i Danmark må ikke blive en sovepude:

Det er som om, politikerne bruger vores gode placering på den årlige måling som en sovepude. Sammenlignet med andre lande, så er det ikke røde lamper, der blinker. Problemet i Danmark er, at den danske strategi nærmest er ikke at have en strategi. Det er farligt. For vi skal netop ikke vente med at handle, til det er for sent”, udtaler formand for Transparency International Danmark Jesper Olsen.

Ifølge Global Corruption Barometer vurderer danskerne, at niveauet af bestikkelse i landet er lavt. Danmark er dog på niveau med andre europæiske lande, som i langt højere grad er plaget af korruption, når det kommer til spørgsmålet om anvendelse af personlige forbindelser til at få offentlige ydelser. Det er et vigtigt opmærksomhedspunkt, fordi der er en hårfin grænse mellem udnyttelse af personlige forbindelser og nepotisme.

Læs hele rapporten her.

 

Scroll to Top