Er Danmark korrupt?
Endelig, nu er den her! Transparency International Danmarks rapport om integritet og robusthed overfor korruption i Danmark.
Rapporten blev lanceret d. 12. januar på PH Cafeen med deltagelse af bl.a.
- Udviklingsminster Christian Friis Bach
- Folketingets formand Mogens Lykketoft
- Professor ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted
- Retsordfører for de konservative Tom Behnke
- Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen
- Fhv. folketingsmedlen for Enhedslisten Line Barfod
- Debatten blev styret af journalist ved Jyllands Posten Lars Nørgaard Federsen
Rapporten konkluderer at særligt 6 punkter bør have øget opmærksomhed:
1. Obligatorisk registrering af folketingsmedlemmers hverv og økonomiske interesser
Der er i øjeblikket ingen særlige regler, der gør det muligt at kontrollere, at folketingsmedlemmerne opfører sig etisk og ansvarligt. Fraværet af adfærdskodekser, lobbyregistre eller særlige habilitetsregler gør det særlig vigtigt, at offentligheden har adgang til oplysninger om folketingsmedlemmernes hverv og økonomiske interesser, således at vælgerne selv kan afgøre, om de mener, at folketingsmedlemmer agerer for egen vindings skyld.
Dette studie anbefaler således, at det gøres obligatorisk for alle medlemmer af Folketinget at registrere deres hverv og
økonomiske interesser i et offentligt tilgængeligt register.
2. Forøget gennemsigtighed omkring privat partistøtte
Det anbefales, at der udarbejdes præcise regler omkring partistøtte, som sikrer gennemsigtighed i forhold til finansiering af politiske partier. Disse anbefalinger bør følge GRECO’s retningslinjer.
TI DK vil derfor arbejde for retningslinjer, der sikrer angivelse af præcise støttebeløb til partier; mere gennemsigtighed omkring donationer til enkeltkandidater; præcise retningslinjer vedrørende opgørelse af værdi for donationer i form af naturalier og tjenesteydelser, som skal fremgå af partiernes regnskaber; og regler, der kan sikre en forøgelse af gennemsigtigheden omkring donationer i forbindelse med valgkampe.
3. Beskyttelse og rådgivning af whistleblowers
TI DK vil arbejde for, at der oprettes en rådgivningsinstitution, for både offentligt og privat ansatte, hvor man kan henvende sig for at få råd og vejledning som whistleblower. Det afgørende for en sådan institution er, at den dækker såvel den private som den offentlige sektor, og at det bliver muligt for potentielle whistleblowere straffrit at kunne bryde gældende tavsheds- og
loyalitetsforpligtelser, som led i den nødvendige dokumentation af deres handlemåde.
4. Opstramning af både lovgivning og praksis vedrørende aktindsigt
Reglerne om aktindsigt er primært reguleret gennem offentlighedsloven og der foreligger et betydeligt behov for modernisering af offentlighedsloven og dertil relateret lovgivning.
TI DK vil arbejde for at undtagelsesmulighederne for aktindsigt reduceres. Det må herunder sikres, at endelige faglige vurderinger, der indgår som en del af ministerbetjeningen, ikke undtages. Endvidere bør undtagelsen fra aktindsigt af dokumenter, der udarbejdes og udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med sager om lovgivning eller tilsvarende politisk proces, helt udgå.
Det må understreges, at reglerne om journaliseringspligt og aktindsigt bør gælde for alle herunder også spindoktorer og andre særlige rådgivere. Yderligere bør postlister gøres obligatoriske. Endelig bør der iværksættes initiativer til at højne forvaltningskulturen omkring behandling af sager om aktindsigt. I denne sammenhæng bør der ses kritisk på at behandlingstiden for klagesager er alt for lang.
5. Afklaring og åbenhed om modtagelse af gaver
Der er identificeret et behov for mere institutionsspecifikke retningslinjer omkring gråzoner for modtagelse af gaver og mere åbenhed heromkring. TI DK vil arbejde for, at gavelister for topembedsmænd (f.eks. kontorchefer og opefter) føres og offentliggøres, i stil med de gavelister der allerede føres for ministre. Sådanne lister bør indeholde repræsentationsudgifter, udgifter til tjenesterejser, modtagne gaver, officielle repræsentative opgaver samt aktiviteter for den kommende måned.
6. Øget inddragelse af civilsamfundsorganisationer
TI Danmark vil arbejde for, at man fortsætter traditionen omkring inddragelse af civilsamfundets organisationer ved at fastlægge en minimumsperiode på mindst fire uger for modtagelse af høringssvar fra interesseorganisationer. Derudover anbefales det specifikt, at Folketinget inddrager civilsamfundsorganisationernes i det videre arbejde med de initiativer og
problemstillinger, som er blevet behandlet i denne rapport og generelt i de bestræbelser, der mere bredt og internationalt udfoldes i forbindelse med antikorruptionsarbejde, hvor danske beslutningstagere og virksomhedsledere deltager.
Læs også:
- Pressemeddelelse for NIS lancering
- Den endelige rapport: Nationalt Integritetssystem Studie Danmark 2011
- Artikel om lancering af NIS
- Eksterns review af NIS studiet
- Formandens indledning og kommentar til studiet