Korruption i verdens fodboldforbund

22-12-2015 Transparency International har nyligt bragt en rapport om korruption i verdens forskellige nationale fodboldforbund. Dommen lyder entydigt: Manglen på ansvarlighed og gennemsigtighed er desværre ikke begrænset til FIFAs hovedkontor og topstyring.
sepp money
FIFA distribuerede i perioden 2011-2014 som minimum lidt over to millioner amerikanske dollars til hver af dens 209 fodboldforbund, samt 102 millioner dollars til de seks regionale fodboldsammenslutninger (som fx UEFA og CONMEBOL*). Samtidig konstateres det i rapporten at 81 procent af verdens fodboldforbund ikke har deres finansielle papirer offentligt tilgængelige, 85 procent mangler offentlige redegørelser for deres aktiviteter og 21 procent har end ikke nogen hjemmeside at henvise til. TI finder ydermere ud fra de opstillede kriterier, 87 af verdens fodboldforbund (42%) slet ikke tilbyder nogen relevant information overhovedet.

Det danske fodboldforbund, Dansk Boldspils Union (DBU), klarer sig ind på listen over de 14 fodboldforbund**, der supplerer det minimalt forventelige niveau af rapportering og etisk kodeks. Læs evt. mere om DBUs indsats på DBUs egen hjemmeside.
Fans af fodboldsporten må altså konstatere, behovet for grundlæggende og omfattende reform af verdens fodboldorganisationer nu er større end nogensinde før. Vi her i TI-DK må bifalde og opfordre DBU til at gå forrest i kampen for gennemsigtighed og ansvarlighed, ligesom vi før har set DBUs tidligere formand Allan Hansen være blandt fortalerne for reformation af det globale fodboldforbund.
TIs rapport kan hentes her.
 
*De regionale fodboldsammenslutninger er ikke medlemmer af FIFA, men modtager finansiering fra FIFA organisationen.
**Listen lyder: Canada, Danmark, England, Ungarn, Island, Italien, Japan, Letland, New Zealand, Nordirdland, Norge, Portugal, Irland og Sverige.

Scroll to Top
Transparency International Danmark