Korruptionen i FIFA – et overblik

04-06-2015 Hvordan kan det lade sig gøre at en organisation som FIFA kan blive så korrupt? Her er bestyrelsesformand Knut Gotfredsens analyse

De fleste fulgte nok med i nyhedsdækningen af FIFA’s kongres i Zürich, som denne gang bød på ekstra spænding. Ved dette års kongres var der for første gang en reel opposition mod præsidenten, Sepp Blatter fra Schweitz – en opposition, som primært drevet af UEFA. Oppositionens kandidat var en jordansk prins, og et af argumenterne for ham var, at han er så rig, at han ikke behøver at tage imod bestikkelse. Dette er dog ikke et reelt argument – mange af verdens rigeste mennesker tager notorisk gerne mod bestikkelse, som du bl.a. kunne læse om i vores tema om korrupte statsledere.

Det viste sig dog at blive et argument, der ikke får mulighed for at blive bevist, da prinsen valgte at trække sig efter første valgrunde, hvor Blatter var ganske tæt på de 2/3 af stemmerne som kræves for at vinde.

FIFA er verdenssammenslutningen af fodboldforbund, herunder danske DBU.  UEFA er sammenslutningen af europæiske fodboldforbund, herunder også DBU. FIFA er en stor tamp økonomisk set. I perioden 2011-2014 udgjorde deres indtægter 37 mia. kr., hvoraf  16 mia. stammede fra TV-rettigheder og 11 mia. fra marketing-rettigheder. Deres største sponsorer er VISA, Coca-Cola, Sony, Emirates og Adidas.

Udover FIFA’s egen økonomi er der de mange penge, som kommer i omløb ved hver VM-runde: Bygning af sportsanlæg (som ofte ikke udnyttes bagefter), billetindtægter til kampene, turistindtægter, omsætning på spil vedr. kampene, osv. Og antageligt er der meget store muligheder for korruption hele vejen: Bestikkelse for at få tilkendt en slutrunde, bestikkelse for at få TV- og marketingrettigheder, korruption vedr. bygning af sportsanlæg, matchfixing m.m.

For at forstå holdningen i FIFA til korruption, kan man sammenholde med Corruption Perceptions Index (CPI) og fordelingen på regioner. CPI måler som bekendt hvor korrupte stater opfattes som, på en skala fra 0 til 100, hvor 0 er meget korrupt og 100 er meget rent. I Vesteuropa er landenes gennemsnitlige CPI-score 66 (mens Danmark, der som bekendt ligger på førstepladsen, har 92). Nord- og Sydamerika (herunder også Caribien) samt Asien ligger på ca. 45, mens Østeuropa, Centralasien, Mellemøsten og Afrika ligger på knap 35. Det er forventeligt, at de personer, der vælges til FIFA, korruptionsmæssigt ligger på niveau med deres hjemlande.

FIFA har i mange år været plaget af rygter om korruption, bl.a. i forbindelse med tildelingen af værtsskaber til fodbold-VM (Sydafrika 2010, Brasilien 2014, Rusland 2018 og Qatar 2022).

Få dage inden årets kongres i Zürich foretog det schweiziske politi, efter anmodning fra FBI, anholdelse af 7 nøglepersoner fra FIFA’s ledelse. Sigtelserne omfatter bestikkelse, hvidvask, skatteunddragelse, afpresning m.m., og USA kræver de arresterede udleveret til USA til retsforfølgelse.

Når USA kan gøre det, er det angiveligt baseret på, at transaktionerne har gået igennem amerikanske banker og at dele af planlægningen er sket i USA eller på servere installeret i USA. Perioden, hvori de påståede forbrydelser er foregået, rækker helt tilbage til 1993 og involverer bl.a. en undercover-agent i form af en person i FIFA’s top, som har lavet hemmelige optagelser af samtaler. Schweizisk politi er endvidere selv igang med efterforskning af personer i FIFA, bl.a. relateret til tildelingen af fodbold-VM i Sydafrika i 2010.

Historisk set har der været korruption i FIFA langt tilbage i 1900-tallet. FIFA’s tidligere præsident Havelange og hans svigersøn måtte i 2012 indgå forlig og betale bøder på i alt 18 mio. kr. for at have modtagelse bestikkelse/returkommission for rigtig mange penge.

Og så skal vi ikke glemme de menneskelige aspekter: P.t. er dødstallet 1.200 for de gæstearbejdere, som er i gang med at opføre anlæg til VM 2022 i Qatar – det største dødstal i nyere tid til forberedelse af en sportsbegivenhed.

I tirsdags trak Sepp Blatter sig endelig som præsident – han bliver dog siddende indtil et nyt valg kan afholdes ved en ekstraordinær kongres, og det kan tidligst finde sted i december i år.

Når vreden over korruptionen i FIFA er dampet lidt af, er der også en række aspekter, som man kan vælge at se med et humoristisk islæt:

  • Den altid underholdende og argumentationsmæssigt fleksible præsident Putin er rykket til undsætning for Sepp Blatter og afviser USA’s ret til at involvere sig udenfor deres eget territorium. (I den forbindelse skal man huske, at der er en undersøgelse i gang om mulig bestikkelse vedr. tildelingen af VM 2018 i Rusland)
  • Den ene af de sigtede blev løsladt p.g.a. udmattelse og kørt væk i en ambulance. Han blev få timer senere set dansende på en danseklub.
  • Toppen af FIFA er domineret af gamle mænd (Blatter selv er 79). Flere af de fængslede protesterer og argumenterer for, at de for gamle til at komme i fængsel. Først var et motto: “Too big to fail”, så blev det: “Too big to jail” og nu altså: “Too old to jail”.
  • Sepp Blatter forsvarede sig oprindeligt mod anklagerne om korruption med at han har bekæmpet korruption de sidste 3-4 år. Her skal man så tænke på, at korruption i FIFa iflg. FBI går godt 20 år tilbage.
Scroll to Top