Nyheder om korruption fra udland

07-12-2015 Som et nyt tiltag bringer vi her et lille udpluk af relevante nyheder om korruption fra udlandet fra de seneste par måneder. Hvor det er muligt henviser vi til artikler på dansk, men enkelte overskrifter er ikke blevet prioriteret i den danske presse.

Selvom der har været mange overskrifter i de seneste to måneder har vi forsøgt at lave et upartisk udpluk. Vi har valgt at inkludere flere overskrifter fra sportens verden, da dette har været et specielt fokusområde. Vi henleder også opmærksomheden til TIs seneste rapport om mangel på gennemsigtighed i verdens 209 nationale fodboldforbund, samt en kommende stor rapport om korruption i sport.
Oktober
Den 5. oktober kunne medier berette at Hong Kongs tidligere leder Donald Tsang var sigtet i en højt profileret korruptionssag.
Læs mere: http://dk.gbtimes.com/nyheder/eks-hong-kong-leder-donald-tsang-sigtet-korruption.
Den 6. oktober blev tidligere formand for FNs generalforsamling John Ashe anklaget for at have modtaget godt 8,6 millioner danske kroner som bestikkelse i forbindelse med et byggeprojekt i Macau.
Læs mere: http://www.b.dk/globalt/tidligere-topdiplomat-i-fn-mistaenkt-for-korruption.
Den 8. oktober blev FIFA præsident Sepp Blatter og UEFA-manden Michel Platini suspenderet af FIFAs etiske kommission fra al relateret aktivitet i 90 dage efter Schweiziske myndigheder startede en efterforskning af korruptionsanklager.
Læs mere: http://www.b.dk/sport/fifa-suspenderer-sepp-blatter-og-michel-platini-for-mulig-korruption.
Den 19. oktober beretter iranske myndigheder, handelsminister Malas Abdulkarim al-Kasnazani anklages i storstilet korruptionssag.
Læs mere: http://www.middleeasteye.net/news/arrest-warrant-issued-iraqi-trade-minister-over-corruption-829577955 (engelsk).
Opdatering: al-Kasnazani er nu betragtet “opsagt” efter han er udeblevet fra sit embede i en længere periode.
Den 22. oktober skriver spanske medier om linjedommer, der åbner for matchfixing rygter i spansk fodbold.
Læs mere: http://www.b.dk/sport/el-clasico-ramt-af-matchfixing-rygter
Den 26. oktober vinder komiker Jimmy Morales en jordskredssejr i valget i Guatemala. Morales kampagne har bl.a. fokuseret på kampen og afstanden til tidligere korrupte regimer.
Læs mere: http://www.dr.dk/ligetil/udland/guatemala-faar-en-komiker-som-praesident
Den 28. oktober bliver hovedorganisatør ved VM i Brasilien 2014 Jose Marin udleveret fra Brasilien til amerikanske myndigheder. Udleveringen sker i kølvandet på anklager om store bestikkelser fra virksomheder i forbindelse med Sydamerikanske fodboldkampe.
Læs mere: http://news.yahoo.com/brazils-marin-agrees-extradited-fifa-bribery-case-132121137.html (engelsk).
 
November
Den 3. november ransager det tyske politi det tyske fodboldforbund i en storstilet aktion. Man vil  undersøge forholdene bag Tyskland som værtsnation for verdensmesterskaberne i fodbold i 2006.
Læs mere: http://politiken.dk/sport/fodbold/ECE2913163/tysk-politi-ransager-fodboldforbundet-og-to-praesidenter/.
Den 5. november oplyser NRK at norske direktør for Frederiksen Group Jo Lunder er anholdt og sigtet på anklager om korruhption. Lunders advokat kobler anklagen til sagen om det russiske mobilselskab VimpelCom.
Læs mere: http://borsen.dk/nyheder/generelt/artikel/1/314083/tidligere_vimpelcom-topchef_anholdt_for_korruption.html.
Den 6. november kommer de franske anklagemyndigheder frem med udtaleler om at søn til tidligere præsident for det internationale atletikforbund Lamine Diack skulle have være involveret i et korruptionssystem, der skulle afpresse atleter mistænkt for doping.
Læs mere: http://www.theguardian.com/sport/2015/nov/06/lamine-diack-son-iaaf-corruption (engelsk).
Den 10. november anholder Kenyansk politi journalist der har afdækket korruptionsskandale i det Kenyanske indenrigsministerium.
Læs mere: http://uk.reuters.com/article/uk-kenya-corruption-idUKKCN0SZ2GL20151110 (engelsk).
Den 19. november publicerer TI en undersøgelse af verdens 209 nationale fodboldforbund. Der rettes skarp kritik af organisationerne, der langt hen ad vejen ikke er i stand til at supplere gennemsigtige informationer.
Læs rapporten her.
Den 25. november er russiske VimpelCom efter udsagn tæt på et forlig for 775 millioner amerikanske dollar efter korruptionsanklager i Uzbekistan.
Læs mere: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-25/vimpelcom-said-to-be-near-775-million-u-s-bribery-settlement (engelsk).
 
December
Den 3. december bekræfter Schweziske myndigheder at FIFA-vicepræsidenter fra Nord- og Centralamerika er anholdt i forbindelse med FIFA-korruptionssagen.
Læs mere: http://politiken.dk/sport/ECE2959111/officielt-fifa-vicepraesidenter-anholdt-for-korruption/.
Den 4. december blotlægges det at carribiske FIFA-bosser Jack Warner og Jeffrey Webb bl.a. er under anklage for at have begået underslæb for penge, der var reserveret til nødhjælp efter jordskælvet i Haiti.
Læs mere: http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/fifa-corruption-caribbean-football-chiefs-jack-warner-and-jeffrey-webb-took-aid-for-haiti-earthquake-a6759651.html.

Scroll to Top