Statsministerens ord forundrer: Retsstat & folkesundhed

Formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, deltog fredag i sidste uge, i P1 Orientering, I forbindelse med sagen om regeringens manglende lovhjemmel, i forbindelse med minkaflivninger i Nordjylland. Link til programmet findes i bunden af nyheden.

Mette Frederiksen udtalte tirsdag i sidste uge, til spørgerunde i Folketinget, at det var en fejl at regeringen ikke havde lovhjemmel til minkaflivningen. Samtidigt udtaler hun også, at essensen i diskussionen er, at beslutningen var den rigtige.

I Transparency International Danmark, er vi helt og aldeles forundret over statsministerens ord. Det er vi, fordi statsministerens omtale af et så fundamentalt demokratisk princip som lovhjemmel, på mange måder minder os om ord, vi normalt hører fra statsledere, med en helt anden forståelse af demokrati, end den vi er vant til i Danmark.

Processen omkring minkaflivningerne er dybt problematisk. Det er den ikke fordi at det blev gjort med omtanke på folkesundheden, men fordi regeringen samtidig fuldstændigt tilsidesætter retsstaten. Hverken folkesundheden eller retsstaten kan stå alene, og kigger vi et måneder tilbage, kunne vi også se hvordan de ikke er hinandens modsætninger. Da Danmark lukkede ned tidligere på året blev det også gjort med folkesundheden som målet, men dengang blev det gjort inden for lovens rammer. Det er den udvikling der er farlig. Selvom vi er i en krisetid må vi ikke kompromittere retsstaten. Vi må ikke lade målet hellige midlet, men sørge for, at de står sammen. Vi må ikke vende os til, at loven tilsidesættes, for så mister vi samtidig tilliden i samfundet.

Hør hele udsendelsen her, hvor Jesper Olsen går i dybden med betydningen af regeringens fejl for retssamfundet og den danske tillidskultur. 

Scroll to Top
Transparency International Danmark