TI-DK vurderer: Næst efter klimaet er korruption en af de største globale udfordringer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Formand for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix i P3 kl. 07 d. 23. januar.

Transparency International udgav d. 23. januar Corruption Perceptions Index (CPI) 2019 og for femte år I træk falder Danmarks score – fra 92 point i 2014 til 87 i 2019.

Det skyldes bl.a. det område, som Danmark gang på gang får international kritik for, nemlig manglende gennemsigtighed omkring partistøtte. Valgkampen i 2019 var fx den dyreste nogensinde i Danmark. Dette punkt er ikke kun relevant i dansk sammenhæng, men et internationalt fokuspunkt, fordi penge generelt spiller en større rolle i politik.

Tilbagegang er en global tendens, fortæller Natascha Linn Felix: ”To tredjedele af de 180 indekserede lande stagnerer eller går tilbage eller stagnerer i deres kamp mod korruption. Og vi vurderer egentlig, at korruption er en af de største globale udfordringer efter klimaet.”

Danmark beholder dog sin topplacering i CPI – nu delt med New Zealand. I lyset af den lange række af afsløringer om magtmisbrug i det offentlige i 2019 kan man stille spørgsmålstegn herved. Formand Natascha Linn Felix forklarer: ”Grunden til at vi stadigvæk ligger nr. 1 og kan være stolte er, at sagerne håndteres korrekt, når de kommer frem.” Og Natascha Linn Felix fortsætter: ”Vi må huske, at vi har meget at passe på. Danskere er ikke vaccineret mod magtmisbrug og trangen til at berige sig selv.”

Hør hele udsendelsen her

Scroll til toppen