TI-DK vurderer: Næst efter klimaet er korruption en af de største globale udfordringer

Formand for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix i P3 kl. 07 d. 23. januar.

Transparency International udgav d. 23. januar Corruption Perceptions Index (CPI) 2019 og for femte år I træk falder Danmarks score – fra 92 point i 2014 til 87 i 2019.

Det skyldes bl.a. det område, som Danmark gang på gang får international kritik for, nemlig manglende gennemsigtighed omkring partistøtte. Valgkampen i 2019 var fx den dyreste nogensinde i Danmark. Dette punkt er ikke kun relevant i dansk sammenhæng, men et internationalt fokuspunkt, fordi penge generelt spiller en større rolle i politik.

Tilbagegang er en global tendens, fortæller Natascha Linn Felix: ”To tredjedele af de 180 indekserede lande stagnerer eller går tilbage eller stagnerer i deres kamp mod korruption. Og vi vurderer egentlig, at korruption er en af de største globale udfordringer efter klimaet.”

Danmark beholder dog sin topplacering i CPI – nu delt med New Zealand. I lyset af den lange række af afsløringer om magtmisbrug i det offentlige i 2019 kan man stille spørgsmålstegn herved. Formand Natascha Linn Felix forklarer: ”Grunden til at vi stadigvæk ligger nr. 1 og kan være stolte er, at sagerne håndteres korrekt, når de kommer frem.” Og Natascha Linn Felix fortsætter: ”Vi må huske, at vi har meget at passe på. Danskere er ikke vaccineret mod magtmisbrug og trangen til at berige sig selv.”

Hør hele udsendelsen her

Scroll to Top
Transparency International Danmark