TI-DK’s formand i Go’ Morgen P3 om Britta Nielsen-sagen.

Formand for Transparency International Danmark (TI-DK), Natascha Linn Felix, deltog d. 24. oktober 2019 i Go’ Morgen P3. Det gjorde hun i anledning af, at sagen om Britta Nielsen samme dag kommer for retten.

Under udsendelsen uddyber Natascha, hvorfor sagen netop er et ærkeeksempel på korruption. I forlængelse af dette uddybes også vigtigheden af at bruge ”K-ordet” på trods af, at denne kategorisering skævvrider vores selvbillede om, at korruption nærmest ikke kan lade sig gøre i Danmark.

Den daværende socialminister, Mai Mercado (K), brugte i sin tid ordet ”gement tyveri” om sagen. Værterne på P3 spurgte i relation til dette, hvilket ord der bedst beskriver sagens kerne, til hvilket Natascha svarede:

”Det her er helt klart korruption, det er faktisk nærmest definitionen på korruption. Det er misbrug af betroet magt, som hun bestemt har haft Britta, og så er det for egen vindings skyld. Og det er definitionen af korruption.”

Under interviewet stiller værterne ligeledes spørgsmålet om hvilken interesse, der kan ligge til grund for omgåelsen af ordet. Her nævner Natascha, at der eksisterer en frygt for ordet korruption, da det er et såkaldt ”fyord” i dansk sammenhæng. Hun beskriver, at vi i Danmark har et meget stærkt selvbillede af ikke at være et korrupt folkefærd, som blev vi ”vaccineret ved børnefødslen”.

Derudover kaster brugen af k-ordet også skygger over selve systemet, mens italesættelsen som tyveri ikke har samme effekt.

Værterne spørger ligeledes om, hvorfor det er vigtigt for TI-DK at bruge ordet korruption, hvortil Natascha svarede:

”Det er i virkeligheden vigtigt for os, da det peger på, at der er en systemfejl. Man må sige her, at det er over en årerække og overfor mange mennesker, så der er tale om et ledelsessvigt, for at det her kunne ske (…). Grundessensen er, at der er sket et kæmpe svigt her”

Natascha bliver ligeledes bedt om at forholde sig til hvor vild sagen i virkeligheden er, hvortil hun svarede at:

”Den er vild, fordi det er rigtigt mange penge. Forargelsesfaktoren er stor, fordi det er samfundets mest udsatte grupper, pengene er blevet taget fra, og så er det vildt, at det har kunnet lade sig gøre, og det sætter virkelig den blinde danske tillid på spidsen, fordi det har været Britta Nielsen der, når rigsrevisionen har ringet og været på besøg, har taget telefonen og vist dem rundt. Så det er jo virkeligt et spørgsmål om, at hun har fået den her tillid, og fuldstændigt misbrugt den og svigtet den.”

Til spørgsmålet om hvorvidt der er flere Britta’er derude, svarer Natascha med et glimt i øjet ”Ja mon ikke?”.

Natascha Linn Felix kommer ligeledes ind på, hvordan det i det hele taget har kunnet lade sig gøre for Britta Nielsen at være korrupt, samt tillidens rolle i det danske system.

For at høre mere om dette, kan du høre hele programmet her.

Scroll to Top
Transparency International Danmark