-3 i opførsel til Volkswagen

23-09-2015 Volkswagen-gruppen er blevet afsløret i at have manipuleret med kontrolmålingerne på deres dieselbilers udstødning af skadelige gasser og står overfor enorme økonomiske konsekvenser

AudiEt af de største fup-numre i en moderne industrivirksomhed er kommet for dagen.

Volkswagen-gruppen, som bl.a. omfatter VW, Porsche, Audi, Bentley og Lamborghini, er p.t. verdens største automobilvirksomhed, målt i antal køretøjer. De er nu blevet afsløret i at have manipuleret med softwaren i deres diesel-biler (i hvert fald i modeller til det amerikanske marked).

Softwaren opfanger, når der skal laves kontrolmåling på udstødningsgassen og reducerer straks udslippet af de skadelige gasser, så de kommer under grænseværdierne. Når der ikke skal kontrolmåles, ryger de skadelige gasser igen op på ”normal”-niveauet, som kan være op til 40 gange det tilladte.

For de ikke-indviede styres forbrændingen i alle biler af indsprøjtningen, som er mekanik styret af software. Når man får sin bil chip-tunet ændrer man simpelthen de parametre, som styrer forbrændingen. En af virkningerne kan være flere hestekræfter, ændret brændstofforbrug og ændringer i udstødningsgasserne.

Audi har mottoet ”Vorsprung durch Technik”, og det kan man jo nikke til – så længe det varer.

VW-gruppen får karakteren -3 i opførsel for manglende transparens og integritet.

De økonomiske konsekvenser er p.t. helt uoverskuelige. De kan få en bøde i USA på op til $18 mia. (120 mia. kr.), men hertil kommer så omkostningerne ved at indkalde og modificere op til 500.000 køretøjer. Hertil kommer eftervirkningerne i resten af verden, og måske for andre bil-fabrikanter.

Som konsekvens af afsløringen faldt VW-aktien mandag ca. 20%. ”Made in Germany” er måske ikke længere et kvalitetsmærke.

Scroll to Top
Transparency International Danmark