ADD Partnerskab

Er vi begejstrede eller bange for den kunstige intelligens?

Transparency Danmark har indgået partnerskab med ”Algoritmer, Data og Demokrati” (ADD). Vores nye strategi betyder, at vi forsøger at få Transparency International bevægelsen til at vedtage en officiel strategi for digitalisering, etisk brug af data og algoritmer. 

Stadig mere avancerede værktøjer som statistiske algoritmer eller kunstig intelligens kan analysere og reagere på de voksende mængder af data fra samfundets digitalisering. Det giver både muligheder og udfordringer. 

Algoritmer og data er i sig selv hverken dårlige eller gode. Kunstig intelligens systemer har ingen ønsker, behov, samvittighed eller politisk dagsorden. De gør, hvad nogen har besluttet, de skal gøre. 

Tilgængelige data og algoritmer kan medvirke til åbne samfund, som er mere transparente og fair for alle. Vi kan f.eks. analysere finansielle transaktioner, reelle ejere og person netværk for at eksponere og måske hindre misbrug. Teknologien er selvfølgelig også et stort gode for erhvervslivet, der bringer nye produkter og services på markedet, som er billigere, selv styrende og bare fungerer bedre.  

Teknologien har lige så stort potentiale som atomkraft eller medicin, som er til gavn for os alle, men som også, hvis det løber ud af kontrol, kan være alt ødelæggende. 

Teknologien er allerede en del af vores alle sammens liv. Hvis vi vil fra A til B bruger vi elektroniske kort, nemt og bekvemt – men hvad hvis visse steder ikke er taget med, hvem finder dem nogensinde? Alt hvad du ser på sociale medier er styret af algoritmer og finder alt det relevante for dig, så du ikke spilder tiden – men algoritmerne er designet for profit og ikke for dig og skaber ekko kamre, og spreder konspirationsteorier og falske nyheder ved valg og krige. Video overvågning skaber tryghed og sikkerhed mod kriminalitet og terrorisme – men ansigtsgenkendelse bliver allerede brug til undertrykkelse af minoriteter. Sortering af job ansøgninger, kredit vurderinger og prædiktiv politiarbejde er hurtigt og sparer resourcer – men systemerne er også havnet i retsager på grund af diskrimination. 

Transparency International kæmper mod misbrug af betroet magt for egen vindings skyd, og kæmper for åbenhed og gennemsigtighed i alle dele af samfundet. Det har vi gjort siden 1993 med mennesket i fokus. Nu er digitalisering, data og algoritmer den nye front. De er både en gevinst i kampen for et fair demokrati med lige muligheder for alle, men også som en stor risiko for magtkoncentration, uigennemsigtighed og misbrug. 

IT branchen investerer flere og flere ressourcer på at fjerne utilsigtede effekter i algoritmerne, som f.eks. diskrimination af kvinder eller race. Vi mener, man også skal se på risikoen for tilsigtet misbrug, som i det skjulte er til gavn for dem med en betroet magt. 

Vi arbejder for at data anvendes åbent og etisk forsvarligt, og at algoritmerne er gennemsigtige med forklaring af resultaterne, at ejerne/udbyderne har et ansvar og at systemerne kan revideres. Vi mener også at teknologien skal reguleres ved lov og at reglerne håndhæves. 

https://knowledgehub.transparency.org/helpdesk/algorithmic-transparency-and-accountability 

Scroll to Top