Danmarks Åbenhedspris 2023

Danmarks Åbenhedspris 2023

Tirsdag d. 26. september uddelte vi Danmarks Åbenhedspris 2023. For tredje gang hyldede vi de modige stemmer, der arbejder for mere gennemsigtighed og åbenhed I Danmark.  

I år var kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital omdrejningspunktet for prisuddelingen. Prismodtagerne blev whistleblowerne blandt lægerne på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital: Peter Nerstrøm, Jonas Funder og Mette Møller Sørensen og journalisterne på DR’s undersøgende redaktion: Jonas Deiborg, Laura Marie Sørensen og Astrid Fischer.  

Lægerne fra Aarhus Universitetshospital og journalisterne fra DR, vandt prisen, da de ved at råbe op, satte fokus på et stort problem i det danske sundhedsvæsen: de skjulte prioriteringer og et system, der lukker sig om sig selv, og hvor ansvaret bliver utydeligt.

Fra venstre til højre: Jesper Olsen, Peter Nerstrøm, Mette Møller Sørensen, Jonas Funder, Jonas Deiborg, Laura Marie Sørensen, Lisbeth Knudsen.


'Modtagerne får prisen, fordi det lykkedes at skære igennem det væv af manglende gennemsigtighed og komplicerede ansvarsstrukturer, som vores sundhedsvæsen styres efter - hvor patienter tror de har en rettighed og en garanti, som de så i dette tilfælde ikke havde alligevel', sagde Lisbeth Knudsen, formand for priskomiteen.'

I år uddelte vi også Ungdommens Åbenhedspris 2023. Prisen gik til de unge bag kampagnen ’Lås den gyldne svingdør’. Kampagnen blev igangsat af en gruppe højskoleelever fra Krogerup Højskole i foråret 2023. Det var Sara Læssøe og Mads Mosegaard der modtog prisen på vegne af holdet bag kampagnen. 

I uddelingen af prisen lagde priskommitéen vægt på at kampagnen formåede at skabe debat uden at det blev personfikseret, og at det lykkedes, at få en debat i gang blandt unge.  

Vi ønsker et stort tillykke til vinderne af Danmarks Åbenhedspris og Ungdommens Åbenhedspris 2023 og de mange kvalificerede nominerede. 

 

Nominerede til Danmarks Åbenhedspris 2023:  

  • Journalist Mathilde Svare 

Nomineret for hendes afdækning af fejlbehandling af Danmarks ME-patienter.

 

  • Journalister Lars Nørgaard Pedersen, Jens Beck Nielsen og Jens Anton Bjørnager 

Nomineret for deres dækning af FE-sagen. 

 

  • Journalister Louise Bruun Høfler og Daniel Lingren 

Nomineret for deres afdækning af svindel med tilstandsrapporter på det danske boligmarked.  

 

Nominerede til Ungdommens Åbenhedspris 2023:

  • Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH) 

Nomineret for deres arbejde med seksualitet.  

 

 

Derudover ønsker vi at sige tak til Karsten Dybvad og Jacob Kaarsbo for deres spændende oplæg om ‘åbenhed om det lukkede – perspektiver på FE/PET-sagerne’.

Scroll to Top
Transparency International Danmark