Bestikkelsessag i Carlsberg

Ved det gamle Carlsberg-bryggeri i Valby, står det skrevet at “Ølbryggeriet her i Landet holdes paa et højt og hæderligt Standpunkt“. J.C. Jacobsens ønske om tilstedeværelsen af ære ifm. sit livsværk stemmer dog ikke overens med bestikkelse af embedsmænd for tilladelser til bl.a. salg.

Og dét er netop, hvad Berlingskes graverjournalister har opdaget, har fundet sted. I en periode på 18 måneder mellem 2015 og 2016 har Carlsbergs indiske datterselskab udbetalt over 200 bestikkelser til lokale embedsmænd. Dette har TI-DK udtalt sig om til Berlingske.

Efter voldsom kritik af Carlsbergs tidligere tilgang til smørelse og bestikkelse, der omhandlede en accept af “begrænsede beløb”, har virksomheden i dag en stram nultolerance overfor korruption. Carlsbergs anti-korruptionspolitik nævner i dag ærlighed og integretet, og ordene går igen i det indiske datterselskabs politik.

Carlsberg blev præsenteret for anklagerne i 2017 og har selv udført undersøgelser, der ikke resulterede i nogle beviser.

Dog har graverjournalisterne fundet både e-mails, SMS’er, transaktioner og meget mere, der er blevet bekræftet af nøglekilder.

For mange er spørgsmålet endeligt:

Kan man overhovedet producere og sælge varer i et land med udbredt korruption – uden at smøre og bestikke?

Et spørgsmål, danskerne og dansk erhvervsliv gør klogt i at forholde sig til, mener man i organisationen Transparency International.

»Korruption gennemsyrer mange strukturer i Indien, og det kan være udfordrende for den enkelte virksomhed at navigere i,« fremhæver Natascha Linn Felix, formand for Transparency International i Danmark, og tilføjer, at de fremlagte dokumenter under alle omstændigheder bør vække eftertanke:

»Det viser, at der er et reelt problem, som danske virksomheder må se i øjnene og håndtere, når de opererer på den slags markeder.«” skriver Berlingske.

Du kan læse hele artiklen og se bl.a. alle tekstbeviserne i artiklen for abonnementer hos Berlingske Media her.

Scroll to Top