TI-DK om Folketingets vin- og spiritussocietet

TI-DK mener, at aktiviteterne i Folketingets Vin- og Spiritussocietet bør afholdes i privat regi for deltagernes egne penge.

Onsdag d. 11. september 2019 bragte Ekstrabladets graverjournalister historien om Folketingets vin og sprutklub. Navnet på klubben er ”Folketingets vin- og spiritussocietet”, hvis arrangementer afholdes på Børsen.

Det formelle formål med societetet er iflg. foreningen at fremme kendskabet til den pågældende branche, samt kendskabet til og nydelsen af vin og spiritus af høj kvalitet bland medlemmer af Folketinget.

Det problematiske ved klubben skal således findes i det faktum, at de deltagende politikere ikke selv betaler gildet. Fornøjelserne bliver finansieret af brancheforeningen ”Vin og Spiritus Organisationen i Danmark” (VSOD) og producenterne. Dette vil altså sige, at VSOD har eksklusiv adgang til møder med politikere, beslutningstagere og repræsentanter for den lovgivende magt.

Ekstrabladet kontaktede ligeledes Transparency International Danmark, hvor næstformand og ekstern lektor ved institut for statskundskab, Jesper Olsen, udtaler følgende:

“Trapper vaskes oppefra, og politikerne skal gå forrest med et godt eksempel. At de deltager i et enkelt arrangement, er isoleret set ikke mærkeligt. Problemet opstår, der det – som du beskriver her – er tilbagevendende og systematisk og er sponsoreret af en brancheforening. Her bør politikernes alarmklokker ringe.”

“Brancheorganisationen inviterer jo ikke politikerne, fordi de er fantastisk godt selskab. De inviterer dem, fordi politikerne repræsenterer den lovgivende magt, som de får eksklusiv adgang til. Vin- og spiritusbranchen kunne lige så godt fortælle om deres problemer med f.eks. afgifter over en danskvand på en politikers kontor.”

Flere politikere har efterfølgende udtalt sig om begivenhederne, der i sidste ende bliver betalt af befolkningen. Du kan læse hele artiklen her.

Scroll to Top
Transparency International Danmark