Om GRECO’s kritik af Danmark i P1 Orientering

Bare fordi, man har 0 huller, holder man jo ikke op med at børste tænder“. Sådan sagde TI-DK’s næstformand, da han igen var i P1 Orientering for at snakke om antikorruption.

Transparency International udgiver nemlig årligt korruptionsindexet, Corruption Perception Index (CPI), der på baggrund af forskellige parametre vurderer på et index fra 1 til 100, hvor korrupt verdenens lande er. Her ligger Danmark i år nummer ét med 88 point. Men det betyder ikke, at vi ikke skal snakke om de resterende 12 point.

Årligt udgiver Europarådets anti-korruptionsenhed, GRECO (The Group of States against Corruption), deres løbende evalueringer af landendes opfølgninger på GRECO’s anbefalinger. Heri udtrykker GRECO sine bekymringer særligt omkring privat partistøtte. Det er blevet anbefalet Danmark at forbyde anonyme donationer til Folketingskandidater, at kræve offentliggørelse om størrelsen på donationer indenfor politik, samt at indføre et bedre tilsyn med den økonomiske støtte i dansk politik. I rapporten er der også kritik af manglerne i Offentlighedsloven samt af vores tilgang til lobbyisme i Danmark. Ingen af anbefalingerne for ændringer på disse områder er blevet fulgt endnu, og derfor modtager Danmark kritik for vores mangel på åbenhed.

Læs mere om rapporten i denne artikel, hvor TI-DK’s næstformand også er citeret.

I P1 Orientering pointerer TI-DK’s næstformand, at GRECO advarer os imod, at danskernes høje niveau af tillid ikke gør Danmark til et naivt land, der bliver modtagelig for korruption. Den manglende opmærksomhed omkring denne kritik i dansk politik er foruroligende, og næstformanden opfordrer på TI-DK’s vegne til større åbenhed i den nye regering.

Du kan høre næstformanden i P1 Orientering i dette klip.

Du kan også hjælpe med at opfordre den nye regering til mere transparens ved at skrive under på vores borgerforslag om reel åbenhed om privat partistøtte her.

Scroll to Top
Transparency International Danmark