Danmark er faldet i graderne i det nye internationale forsvarsbarometer

Det nye international internationale forsvarsbarometer udgivet af Transparency International er udkommet og Danmarks placering er røget ned på moderat. Embedsmisbrug og nepotisme på forsvarsområdet, lovgivningsmæssige huller og ureguleret lobbyisme holder en del af ansvaret.

I dag udkom det internationale forsvarsbarometer fra den globale antikorruptions-organisation Transparency International. Denne gang befinder Danmark sig nu i kategorien med “moderat” risiko for korruption sammen med lande som Italien, Columbia, Frankrig og Indien, skriver Berlingske i dagens artikel om Danmarks placering.

Årsagen ligger i embedsmisbrug og nepotisme på forsvarsområdet. Der har for længe været frit spil på grund af lovgivningsmæssige huller og ureguleret lobbyisme. Dette gælder både i indland såvel som i udlandet. Ud over en lang række sager i Danmark, har Forsvarsministeriets Interne Revision siden 2013 advaret om, at Forsvarsministeriet ikke i praksis reagerer på revisionsrapporterne, der bliver fremlagt for dem.  I udlandet redegør det internationale forsvarsbarometer for en “meget høj” risiko for korruption, i forbindelse med Danmarks missioner, fordi de ansatte hverken har forholdsregler eller træning på området. Dette skriver Berlingske.

Ifølge vores formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, rokker den nye placering ved vores selvforståelse. ”Når vi ser eksempler på korruption og embedsmisbrug, er der en tendens til, at vi ikke tør at tro på, at der er strukturelle problemer med korruption i Danmark. I stedet bliver vi ved med at opfatte det som enkeltsager,” udtaler Jesper Olsen til Berlingske.

Denne forståelse bliver dog nødt til at blive ændret, hvis vi skal komme sager som dem i Forsvaret til livs. Og trappen skal vaskes oppefra i den politiske top. “Jeg mener, at man fra politisk side gennem en lang årrække har forsømt at gøre noget ved problemerne. Nogle af de problemer, der er kommet frem, kan jo kun lade sig gøre, fordi politikerne har ladet det ske,” siger Jesper Olsen til Berlingske. Han peger bl.a. på forsvarsminister, Trine Bramsens lukkethed om de problemer der kommer frem, trods hendes varslede oprydning på området, der skulle ”sætte en stopper for de mange dårlige sager”

“Den slags lukkethed er en stor del af problemet. På det politiske niveau er Danmark et enormt lukket samfund. Det er en kulturel udfordring, fordi politikerne vil have kontrol over fortællingen,” siger Jesper Olsen.

Se det internationale forsvarsbarometer her

Læs Berlingskes artikel om emnet her

Scroll to Top
Transparency International Danmark