Vores formand, Jesper Olsen, har fredag den 26. november medvirket i en artikel bragt af Jyllands-Posten, om hvor svært det er at få dagtilbuds- eller institutionsledere til at udtale sig, når pressen spørger.
Jyllands-Posten kan oplyse, at hvis man som medarbejder ansat i Børn og Unge i Århus ytrer sig i medierne, skal man sende en mail med i alt 42 modtagere. Disse 42 personer er ifølge Jyllands-Posten ”»rådmand, direktør, forvaltnings- og kontorchefer samt Kommunikation og Sekretariatet«”. Dertil udtaler Jesper Olsen, at ”min oplevelse er, at topledere tit undervurderer, hvor magtfulde de forekommer længere ude i systemet. Så det, at man skal skrive til dem, kan godt betyde, at den enkelte tænker, ”orker jeg i virkeligheden at blive til genstand for det her”.”. Dette er ikke ulovligt, men det er ifølge TI-DK ikke hensigtsmæssigt og ”man kan så man stille spørgsmålet, om man kunne have gjort det bedre. Og ja, det mener jeg man kunne.” siger Jesper Olsen.
Derfor har TI-DK også skrevet i et brev, der er blevet sendt rundt til samtlige danske kommuner og regioner med fire opfordringer til at sikre åbenhed i kommuner og regioner. Og her er det tredje punkt: ”Offentligt ansattes ytringsfrihed er helt afgørende for at kvalificere den offentlige debat. Det kan en gang imellem være rigtig besværligt. Og det kan føles uretfærdigt at blive kritiseret og hængt ud i pressen. Men det er netop i de situationer særligt vigtigt at lytte. For hvis man sanktionerer de personer, der ytrer sig, lægger man samtidig et pres på alle de andre om at tie stille. Og så går vi glip af noget vigtigt. Det har du et særligt ansvar for.”
Læs hele artiklen her: https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/aarhus/ECE13495120/42-personer-skal-have-besked-naar-en-paedagog-har-udtalt-sig-om-sit-job-til-pressen/
Og læs hele vores brev til kommunerne og regionerne her: https://transparency.dk/wp-content/uploads/2021/11/Hjemmeside.pdf