Explainer – korruptionens rolle ved VM i Qatar

Selvom Danmarks VM-drømme er ødelagt, fortsætter problemerne med korruption i Qatar. I løbet at slutrunden har vi fremlagt tre budskaber om VM i Qatar, Men hvilken konkrete sager har været fremme, og hvem skal stilles til ansvar?

Bolden ruller stadigvæk, og derfor er det fortsat vigtigt at sætte fokus på problemerne. I følgende interview forsøger vores Formand Jesper Olsen at give et indblik i korruptionens rolle i forbindelse med VM i Qatar, og sætte fokus på vigtigheden i at rydde op i de strukturer, der gjorde korruptionen mulig.

 

Hvorfor er det vigtigt at sætte fokus på korruption, i forbindelse med VM i Qatar? 

Alt, som i alt er jo gået galt i forbindelse med VM i Qatar. Lige fra stadionbyggerier til farcen om ‘one-love-anførerbindet’. Det er et skuestykke i hvad der sker, når korruption har været involveret i en beslutning. Så holder valgene jo op med at være logiske og saglige. Det er jo ikke til at forklare, hvorfor der skal spilles VM i december i en ørkenstat uden fodboldkultur. Andet end – de bestak sig til det og FIFA tog sig betalt for det. Godt betalt.

 

Har korruption spillet en rolle i tildelingen af værtsretten til Qatar? Hvis ja, hvordan?

Ja, både Rusland og Qatar bestak sig til værtskabet. Det er sikkert. Det siges, at de to værtskaber blev fordelt på samme møde, fordi der var nogen i FIFA-toppen, der var på vej på pension. Og de skulle lige nå at få en brun kuvert både for 2018- og 2022-slutrunden.

Hvad er problemerne med afholdelsen af VM i Qatar, set med Transparency Internationals øjne?

Helt grundlæggende vil vi ikke være med til at hylde at korruption betaler sig. I Danmark er det lykkedes DBU – godt hjulpet af Amnesty – at få debatten til at handle om menneskerettigheder og problemerne i Qatar. De krænkelser vi har set, er alvorlige. Ingen tvivl. Men vi får ikke løst problemet med menneskerettigheder hvis ikke vi får gjort op med korruption. Herunder i international sport. Det er problemerne i FIFA, der bør være centrum.  

 

Hvilke sager om korruption har været fremme i forbindelse med VM i Qatar?

Først og fremmest hele processen med tildeling. Men man glemmer at spørge om økonomien i de mange projekter. Meget typisk gik DBU meget op i rettighederne for de ansatte på det hotel de og spillerne bor på. De var meget stolte da de viste DR frem. Men havde de spurgt hvordan hotellet var blevet udvalgt til den liste de kunne vælge imellem? Nej. Korruption foregår netop i det skjulte. Og så skal man altså se sig godt for og spørge folk med forstand på det.  

Hvem har ansvaret for korruptionen?

Det har Qatar og FIFA. Længere er den ikke. Og selvom nogle af de ‘skyldige’ er fundet og straffet har man jo ikke ryddet op i de strukturer, der gjorde det muligt. Vi kan ikke ånde lettet op når finalen er spillet den 18. december. Nej her starter det svære, for så er fokus væk igen kan man frygte.

Scroll to Top