Filmvisning af “Navalny”

Visning af ”Navalny” – korruption i en russisk/dansk kontekst

 

Mandag d. 7. november afholdte Transparency International Danmark en filmvisning på fakultetet Center for Samfund og Sundhed. Her viste vi filmen ”Navalny” for at kaste lys over korruptionsemnet. Dokumentaren belyser hvordan den russiske systemkritiker Aleksej Navalny, uden specielle ressourcer, får filtreret det russiske systemet og de mennesker der har været en del af mordforsøget på ham selv.


Til arrangementet afholdt TI-DK’s formand Jesper Olsen en snak om, hvordan dokumentaren viser, hvor korrumperede det russiske system er. Dog efterlader dette nye problemstillinger. For selvom korruption er så gennemsyret i et regime som det russiske, hvordan skal omverdenen så reagere på dette? Transparency International anbefaler øget vidensdeling og samarbejde om korruptionsbekæmpelse på tværs af landene. Den nyligt etablerede transatlantiske task-force, der skal spore og fryse rigmænds aktiver, er et skridt i den rigtige retning. Men vi er ikke i mål, og der skal udvikles endnu mere, så kleptokraterne, såvel som advokater og andre der gør hvidvask muligt, kan holdes ansvarlige internationalt.


Helt konkret skal mulighederne for konfiskering og frysning af aktiver styrkes, så pengene kan returneres til ofrene for korruptionen.

Danmark er et af de lande, der har de mest gennemsigtige regler om det faktiske ejerskab af virksomheder. Men åbenheden kommer ofte til kort, når sporet skal føres til andre landes selskabsregistre. Her må Danmark gå foran og presse på for lignende åbenhedsregistre i andre lande, så det er muligt på tværs af grænser at få verificeret information om de faktiske ejere: Også for udenlandske firmaer. 


Derudover ønsker Transparency International Danmark at anerkende organisationen Anti-Corruption Foundation (ACF) og deres arbejde. Denne forening blev grundlagt af Navalny selv, og har været centralt for at kunne identificere russiske embedsmænd og oligarker med hensyn til at pålægge dem individuelle sanktioner. Vi henviser til AFC 6000 liste som referenceramme for danske politikere som overvejer at udstede sanktioner mod det russiske regime. Læs mere  her.

 

“Transparency International Denmark expresses its support to the work of Anti-Corruption Foundation (ACF), which has been central in identifying key Russian officials and oligarchs for individual sanctions. We highlight the AFC 6000 list as a reference point for Denmark’s politicians when they are considering issuing sanctions against the Russian regime.”

Read more by pressing here.

Scroll to Top
Transparency International Danmark