Hvordan man stjæler $230 mio. fra den russiske stat – og slipper godt fra det

11-08-2015 Bogen Red Notice – How I Became Putin’s No. 1 Enemy af Bill Browder fortæller en skræmmende historie om korruption, mord og en mands kamp mod de russiske myndigheder. Vores formand, Knut Gotfredsen, har læst bogen, og deler her hans tanker om den

I min ferie har jeg læst Red Notice – How I became Putin’s No 1 Enemy af Bill Browder. Jeg tvivler på, at selv Jussi Adler-Olsen kunne udtænke et så vanvittigt plot.

Red Notice

Resume

Bogen er en faktuel beskrivelse af Browders erfaringer med korruption i Rusland. Han starter med at investere i russiske selskaber i 1995, tjener mange penge på det, men bliver udvist i 2005 og alle hans papirer m.v. beslaglagt at FSB (Ruslands svar på PET). Herefter bruger to politimænd, Pavel Karpov og Artem Kuznetsov, dokumenter og stempler fra et af hans selskaber til at forfalske en ændring af tidligere selvangiver til nulindkomst. Der er her betalt $230 mio. (1,5 milliarder kr.) i skat til Rusland. I samarbejde med skattemedarbejderen Olga Stepanova får de efter en hurtig sagsbehandling (på under 24 timer) udbetalt de $230 mio, som jo nu er “overskydende skat”, hvorefter pengene stort set forsvinder. Browders russiske advokat, Sergei Magnitsky, opdager skattefinten og anmelder det til politiets selvangivelser, men bliver selv anholdt og efter mange måneders usselt fængselsophold tævet ihjel.

Tilsyneladende får Stepanova også sin del af kagen. På trods af sin beskedne indkomst fra skattevæsenet (og at hendes mand arbejder i et entreprenørselskab) er det lykkedes ægteparret at etablere en formue på mindst $40 mio. på bankkonti i Schweiz og ejendomme i Dubai, Montenegro og Moskva.

Sagen får et markant politiske efterspil udenfor Rusland, idet Browder lykkes med at få USA’s kongres til at vedtage The Magnitsky Act i 2012. Denne lov opremser ca. 60 personer, som har været involveret i Sergei Magnitskys død, og loven forbyder disse personer at rejse ind i USA og konfiskerer deres aktiver i USA. Som man måske husker bliver Ruslands reaktion et forbud mod at amerikanske borgere kan adoptere russiske børn.

Browder arbejdede også på at få EU til at vedtage regler svarende til The Magnitsky Act. Den 2. april 2014 vedtog EU-parlamentet med stort flertal en europæisk Magnitsky-resolution svarende til USA’s The Magnitsky Act. Rusland har til gengæld forsøgt at få Interpol til at udstede en international arrestordre på Browder, hidtil dog uden succes (heraf bogens navn: Red Notice).

Analyse

For den, som ikke har ordentligt indblik i det russiske statskleptokrati (mig – for eksempel) virker historien helt ubegribelig, de involverede beløb astronomiske og manglen på retssikkerhed og menneskerettigheder helt uforståelige. Ligeledes den immunitet for straf (impunity) som de involverede embedsmænd oplever. Det er fundamentalt for kleptokratier og andre kriminelle netværk, at man står sammen og dækker over hinanden. Det er med til at fastholde de involveredes loyalitet overfor systemet.

Browder har gjort et meget stort arbejde for at få gennemført The Magnitsky Act og for at dokumentere de overtrædelser, der har fundet sted. Et af hans våben har været at bruge pressen og sociale medier. Der ligger bl.a. flere videoer på YouTube i serien “Russian Untouchables“:

I videoerne får man et indblik i hvordan de tre russere har opbygget enorme formuer og hvilken livsstil de fører. Videoerne viser også den fuldkomne immunitet, som de nyder fra “systemet”.

Historien viser først og fremmest, at et af de nødvendige våben mod korruption er at afsløre de involverede med navne, formuer og livsstil (naming and shaming). Det er vigtigt for at vise, at det ikke kun handler tale om små bestikkelsesbeløb, men om enorme formuer, som stjæles fra samfundets kasse.

Selvom denne historie foregår i Rusland, kan man finde de samme træk i andre nutidige kleptokratier (læs også min anmeldelse af bogen Thieves of State).

 .

Bogen fås hos flere net-butikker til 120 kr. som e-bog og 180 kr. som almindelig bog.

Læs den og få samme spænding som i de bedste kriminalromaner.

Og husk: Uanset hvor utrolige fantasier kan være, bliver de ofte overgået af virkeligheden.

Scroll to Top
Transparency International Danmark