Korruption i indkøb af passystemer til kommuner

13-08-2015 En række sager om offentlig korruption er kommet for dagen i løbet af sommeren, blandt andet i Høje-Taastrup Kommune, hvor en medarbejder gjorde sig inhabil – med kommunens tilladelse

HTK_logo_pantone

I 2010 skulle Høje-Taastrup kommune indkøbe et nyt passystem, da opgaven blev flyttet fra politiet til kommunernes borgerservice.

Firmaet ScanTech kunne tilbyde et system og kontaktede den ansvarlige for området i kommunen. Hun blev tilbudt at lave nogle opgaver for ScanTech i sin fritid, naturligvis mod betaling – meget god betaling. I alt 100.000 kr. fik medarbejderen for hvad der synes at være arbejde af relativt beskedent omfang, bl.a. udfærdigelse af en brugervejledning på ca. 16 sider til systemet.

Heldigvis gav medarbejderens chef hende tilladelse til dette fritidsarbejde og modtog også for sin velvillighed nogle flasker vin fra ScanTech. Nu var kvinden selvfølgelig inhabil i forhold til en af sine primære arbejdsopgaver, men alligevel blev hun spurgt til råds i forbindelse med beslutningen om anskaffelse af systemet.

Hendes chef burde selvfølgelig ikke have givet hende tilladelse til bijobbet, da det lå indenfor hendes primære arbejdsfelt. ScanTech har indrømmet beskrivelsen af forløbet, men henholder sig til, at den arbejdsivrige dame havde fået tilladelse af sin chef. En viceborgmester i kommunen blev af DR Nyheder interviewet om sagen og udtrykte sin forbløffelse over forløbet.

I 2014 forlængede kommunen aftalen med ScanTech for yderligere 4 år.

Efterfølgende har det så vist sig, at ScanTech også har været gavmild overfor andre kommuner, bl.a. Københavns kommune. Faktisk er ScanTech’s system installeret i flertallet af de danske kommuner.

Det kan være i orden, at offentligt ansatte kan få tilladelse til bijob, men det må aldrig være opgaver, som ligger indenfor deres arbejdsfelt i den offentlige ansættelse. Det vil give medføre inhabilitet p.g.a. muligheden for interessekonflikt.

.

Læs de lignende sager, vi har dækket i løbet af sommeren her: Svindler fra Københavns Kommune skal tre år i fængsel og Tiltale: socialrådgiver bedraget kommune for 2 mio. kroner

Scroll to Top