DR offentliggjorde onsdag d. 17. juli 2018 tal fra Datatilsynet, som viser en markant stigning i antallet af private virksomheder, der på forskellig vis gør det muligt for deres medarbejdere at whistleblowe, hvis de ser eller mistænker uregelmæssigheder såsom svindel og korruption – såkaldte ”whistleblower ordninger”. Datatilsynets tal viser, at op mod 680 virksomheder i Danmark i dag har en whistleblowerordning, hvor medarbejdere anonymt kan afsløre svindel, korruption og uetisk adfærd – en stigning på 80 procent siden 2015.
Formand for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, kommenterede de nye tal i tv-avisen d. 17. juli 2018 på DR1: ”Udviklingen er utrolig positiv, det er et centralt element i forsvaret mod korruption. Det er en fordel for virksomhederne at opdage den uetiske adfærd internt i et whistleblowersystem frem for, at det ender i pressen, hvor virksomhederne først der skal håndtere sagerne.”
TI-DK har i mange år været fortaler og arbejdet aktivt for at forbedre forholdene for whistleblowere i Danmark – både i det private, men også i det offentlige. Vi mener alle virksomheder og organisationer skal kunne give medarbejdere muligheden for at kunne whistleblowe internt til et system, der tilbyder anonymitet, og der har faste processer og procedurer, som sikrer både den der anmelder forhold, samt den der eventuelt kommer under anklager. Når der gives mulighed vil man potentielt også kunne opdage forhold, der har ledt til spild eller tab: ”Der kan eksempelvis være virksomheder, som har en indkøber, der modtager returkommissioner for at vælge en bestemt leverandør, selv det måske ikke er den billigste leverandør. Det er noget, der koster både virksomheden og aktionærerne penge. Og derfor kan det godt betale sig for virksomheden at have en kanal, hvor andre medarbejdere kan komme af med sådan en information.” Siger Marina Buch Christensen (bestyrelsesmdlem i TI-DK) i et interview om de nye tal der blev offentliggjort på DR.dk d. 17. juli 2018, hun mener at det dermed kan betale sig for både virksomhederne og samfundet at have whistleblowerordninger. Vilkårene for whistleblowere i Danmark kan dog stadig forbedres, mener Marina: ”Når man sammenligner os med nogle af de andre lande, så har vi faktisk ikke en ligeså god whistleblowerbeskyttelse i Danmark. Eksempelvis findes der ikke en samlet whistleblowerlovgivning. Transparency International Danmark arbejder for, at der skal indføres en central rådgivningsordning, hvor potentielle whistleblowere kan søge vejledning. Noget tyder på, at dette er vejen frem, idet EU-Kommissionen har iværksat et nyt direktiv, der skal gøre beskyttelse af whistleblowere bedre.
Det er særdeles positivt, at de danske virksomheders medarbejdere i stigende grad benytter whistleblower systemer, men der er plads til forbedringer ift. en samlet whistleblowerlovgivning i Danmark.