Med Villy og Knut i Mexico City

UNDP konference

UNDP (FN’s udviklingsorganisation) og den danske ambassade i Mexico afholdt den 8. maj et seminar om korruption i Mexico City. Fra Danmark deltog udenrigsminister Villy Søvndal, Jens Olsen fra Folketingets ombudsmand, Jens Lundsgaard fra Erhvervs- og Vækstministeriet samt TI-DK’s formand Knut Gotfredsen (undertegnede). Villy Søvndal holdt en virkelig god tale på fremragende engelsk !
Fra Mexico deltog bl.a. formanden Federico Reyes Heroles og direktøren for Transparency International Mexico samt en nyvalgt senator.
Formålet med seminaret var at drøfte hvorledes korruptionsstatus er i Danmark (#1 i Corruption Perception Index) og Mexico (#105 på CPI) og hvilke initiativer der er igang.
Jeg fik lov til at fortælle historien om hvordan vi i Danmark knækkede korruptionskurven, bl.a. med embedsmandsreformen i 1840’erne og med en stor social kapital med tillid som en vigtig faktor. Jeg kunne også konstatere, at Danmarks offentlighedslov er dårligere end Mexico’s.
For mig var det fantastisk interessant at høre om kampen mod korruption i Mexico og at forstå det lange seje træk der kræves for at komme korruptionen til livs. Der var også mange spændende initiativer, bl.a. et lovkrav om “social witness” (repræsentant for borgerne) i alle store offentlige investeringer. Disse repræsentanter udpeges af TI-Mexico blandt sagkyndige og skal sikre samfundets interesse (bredt  forstået) i projektet fra start til slut. Det vil være interessant at prøve dette på store danske projekter.

Transparency Mexico

Jeg havde også lejlighed til at møde medarbejderne på vores kontor i Mexico City. Der er 16 fuldtidsansatte, og de laver rigtig mange spændende ting.
Jeg kunne forstå, at korruptionen er meget forskellig i Mexico’s delstater, da centralregeringen ikke har fuld kontrol over delstaterne (vel nærmest som i USA).
Det var meget inspirerende med tanke på den strategi 2013-2017, som TI-DK er igang med at implementere.

Nogle Facts

For at få en indikation af forskellene mellem Danmark og Mexico kan det være nyttigt med nogle nøgletal:

Nøgletal Mexico Danmark
Areal  km2 (* DK excl. Grønlands 2.166.000) 1.972.000 44.000 *
Kultur Meget gammel Gammel
Befolkning 110 M 5,5 M
Forventet middellevetid (Male/Female) 74 M / 78 F 76 M / 81 F
CPI score/placering 34 / # 105 90 / # 1
RTI score/place (Right to Information) 119 / # 6 63 / #78
Happiness score/placering 230 / # 51 273 / # 2
Human development index 84,2 95,2

Det hører også med til billedet, at Danmark er 1 stat, mens Mexico er en forbundsstat bestående af 19 delstater samt Mexico City.
Du kan se Knut’s præsentation her: UNDP conference Mexico DF 20130508

Scroll to Top
Transparency International Danmark