Panama og de andre pengely

9-4-2016 Lækket af dokumenter fra et advokatfirma i Panama har vakt stor opstand, ikke fordi forretningsmetoderne er nye, men fordi der nu ligger dokumentation for en række konkrete involverede personer.5857336815_6b56ce3e50_o
Lad os lige slå fast:

  • Problemet er ikke kun, at personer gemmer penge for skattevæsenet, men også at personer gemmer formuer fra kriminelle aktiviteter herunder korruption. Nogle gemmer også aktiver for deres ægtefæller.
  • Problemet er ikke kun i Panama, men hele det netværk af steder, som tillader anonymitet omkring ejerforhold til penge og andre aktiver. Se her et kort over flere offshore financial centres verden over.
  • Grundlæggende handler det om at hvidvaske penge; en aktivitet, som udføres af mange finansielle institutioner. Nordea er blot et af mange eksempler herpå.


Hvidvask er den proces, hvor snavsede penge rengøres og sendes ind i det finansielle system, så de fremstår som resultatet af lovlig aktivitet.
Storbritannien er med deres tilknyttede områder (Kanaløerne, Britiske oversøiske territorier m.fl.) et at verdens kerneområder for hvidvask, og centrum herfor er City of London, en central del af London, hvor de finansielle virksomheder hører til. Læs mere om City of London her.
Kina har verdensrekord i ulovlig udstrømning af kapital, ca. 250 MIA USD om året, eller det dobbelte af det danske statsbudsget. Det er af sagens natur svært at afgøre præcist hvor stor en del af disse formuer, der havner i pengely, men det er måske meget sigende at den største kilde for kinesiske investeringer kommer fra De Britiske Jomfruøer (BVI), en øgruppe i Caribien på 150 kvadratkilometer og 28.000 indbyggere.
Eksempelvis sendes penge ud af landet til en bankkonto i London, ejet af et selskab fra BVI. Selskabs-konstruktion kan fx være lavet af et advokatselskab i Panama. Selskabet bestyres formelt af ansatte i Panama, men ejeren har i hemmelighed en fuldmagt, der giver fuld kontrol. Selskabet investerer derefter penge i virksomheder i Kina og pludselig er pengene vasket, og ingen kan gennemskue hvem den reelle ejer af formuen er.
TI UK har udsendt et skrift “Paradise Lost”, som opregner 8 anbefalinger, som den engelske regering skal gennemføre for at Storbritannien kan komme med i det gode selskab.paradise lost
Anbefalingerne er:

  1. Forbedret tilsyn med UK’s hvidvaskregler
  2. Sikre ordentlig håndhævelse af hvidvaskreglerne
  3. Retsforfølg de professionelle medhjælpere (bl.a. advokater og revisorer)
  4. Forbedret gennemsigtighed for ejerskab til selskaber
  5. Sikre at Storbritanniens oversøiske besiddelser får ordentlige selskabsregistre.
  6. Grib ind overfor “uforklaret rigdom”
  7. Indgå ordentlige aftaler med andre lande om returnering af stjålne formuer
  8. Forbud korrupte personer i at komme ind i Storbritannien for at hvidvaske deres ulovlige formuer

Paradise Lost er et berømt engelsk digt fra 1600-tallet af John Milton som handler om syndefaldet (Adam og Eva’s udstødelse af Paradis efter at have spist af det forbudte æble).
Hvid du gerne vil støtte kampen mod pengely, kan du melde dig ind i TI Danmark.
Vi vil også opfordre dig til at støtte den underskriftindsamling mod skattely, som ulandsorganisationen IBIS har startet. Vi har fælles interesse med IBIS i at stoppe de skjulte formuer.

Scroll to Top