Regeringens manglende åbenhed om Covid-19 håndteringen er problematisk

Talte statsministeren sandt, da hun den 11. marts 2020 oplyste, at nedlukning grundet corona udbruddet i Danmark, var på baggrund af anbefalinger fra myndighederne? Sådan lød det store spørgsmål torsdag aften den 4. februar i Debatten på DR2 hvor Jesper Olsen, formanden for TI-DK, deltog. Debatten drøftede statsministerens åbenhed af nedlukningen den 11. marts 2020 og rapporten, ”Håndteringen af covid-19 i foråret 2020”, med Jørgen Grønnegaard i spidsen. Grønnegaards rapport omhandler, hvor vidt anbefalingerne kom fra myndighederne eller ej. Du kan herunder læse om TI-DK’s syn på regeringens åbenhed vedrørende coronakrisen. Links til indslaget og Grønnegaard Rapporten findes nederst på siden.

Grønnegaards rapport taler sit tydlige sprog og oplyser, at det ikke var myndighederne, der anbefalede nedlukningen den 11. marts.  Medierne har den seneste tid også været kritiske overfor regeringens gennemsigtighed i forbindelse med håndteringen af coronakrisen. Debatten torsdag aften blev hurtigt ledt hen på politiske ståsteder, og hvorvidt håndteringen var rigtig eller forkert. Jesper Olsen fra TI-DK brugte i stedet sin taletid på at rettede fokus mod åbenhed, og at håndteringen af coronakrisen ikke skal handle om, hvorvidt man er blå eller rød, men at håndteringen skal ske som en samlet nation og at det der bliver kommunikeret, skal være gennemsigtigt. TI-DK er kritiske overfor regeringens manglende gennemsigtighed i forhold til håndteringen af coronakrisen, og mener at det er problematisk, at regeringen ikke tænker åbenhed først.

Sundhedsministeren har flere gange udtalt at regeringen har vist åbenhed ved at fremlægge faglige indstillinger og anbefalinger på en ekstern hjemmeside. Her mener vi, at der er forskel på reel åbenhed og formel åbenhed, hvor formel åbenhed er henvisninger til rapporter og hjemmesider, som for almindelige borgere kræver tid og overskud at finde. ”Den reelle åbenhed er jo det som man kommunikerer, det man prioriterer at sige og ikke det man henviser til på en tilfældig hjemmeside” sagde Jesper torsdag aften på DR2. Netop dette efterlyser vi i TI-DK fra regeringen og sundhedsministeren, og det er vores klare opfordring at regeringen, hvad enten den er rød eller blå, i fremtiden tænker åbenhed først i alle situationer, hvor der skal kommunikeres til borgerne.

Se hele udsendelsen her hvor Jesper får taletid 30 minutter inde.

Find Rapporten “Håndteringen af covid-19 i foråret 2020” af Jørgen Grønnegaard her.

Scroll to Top
Transparency International Danmark