Sagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bør kaldes korruption

I tirsdags holdt forsvarsminister Trine Bramsen (S) pressemøde i forbindelse med sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her blev to chefer fritaget fra tjeneste. Forsvarsministeren omtaler det som snyd og svindel, og selvom hun understreger sagens alvor, bliver ordet ’korruption’ ikke nævnt på pressemødet.

Onsdag d. 11. december medvirkede formand i Transparency International Danmark (TI-DK) Natascha Linn Felix i P1 Morgen om sagen, hvor hun understreger, at den bør omtales som korruption. Transparency International definerer korruption som misbrug af betroet magt for egen vindings skyld. Og i denne sag er der er tale om svigt af betroet magt, svigt af betroet adgang og svigt af betroet tillid for egen vindings skyld. En systemfejl har gjort dette muligt, fordi kontrol og ledelsesansvar har været forsømt.

På forsiden af Politiken i går fremgik, at mindst syv styrelser siden 2012 har været kritiseret af Rigsrevisionen for risiko for svindel. Det er ikke nødvendigvis udtryk for, at der er kommet mere korruption, mener formand for TI-DK, men måske snarere at vi i Danmark er blevet blinde i vores tillid til hinanden. Internationalt refereres der ofte til Danmark som eksemplarisk, når det kommer til fravær af korruption, fordi vi har kontrolinstanser på plads og er i stand til at stille folk til ansvar samt håndhæve ansvar. Men det er måske på disse punkter, altså i forsvaret mod korruption, at vi ikke har været så dygtige de seneste år, siger hun. Og måske hænger det netop sammen med, at vi undlader at kalde det, hvad det er – korruption – fordi vi ikke anerkender, at det også er et fænomen i Danmark.

Der er ikke nødvendigvis behov for oprettelse af fx lejlighedskontrolregimer, for vi har de grundlæggende kontrolinstanser på plads. Det kræver bare, at de fungerer, og at ledelsen håndhæver det, konkluderer formand for TI-DK Natascha Linn Felix.

Hør hele indslaget her.

Scroll to Top