"Snowden" – Whistleblowing på det store lærred

29-09-2016 I dag har Oliver Stone’s  “Snowden”-whistleblower film premiere i de danske biografer . Filmen leverer på alle leder og kanter som en rigtig god Hollywood-film, men forvent ikke noget af historien, der ikke allerede er blevet behandlet på mere saglig vis.snowden-poster
Stone’s film er en dramatisering af begivenhederne fra 2004 til 2013, hvor Edward Snowden gør karriere i den amerikanske sikkerheds- og efterretningstjeneste. Der skildres en fascinerende forvandling fra patriot til kritiker, bl.a. gennem Snowdens forhold til kæresten Lindsay Mills. Stone’s budskab er ikke til at tage fejl af: Snowden er en helt, men karakteren har flere nuancer end som så. Joseph Gordon-Lewitt leverer en kræftpræstation blandt hans allerbedste, og Lewitt formår at tegne et mere nuanceret billede af Snowden, der også har sine fejl og mangler.
I sidste ende er “Snowden” en virkelig god skildring af historien om whistlebloweren Edward Snowden. Stone trykker på alle de klassiske filmknapper for at få billederne igennem, og enkelte gange bliver det lidt for meget og scenerne mister troværdighed. Historien om Edward Snowden har i Stone’s film været en tur igennem Hollywood-maskineriet, og selvom filmen er rigtig god, bidrager den ikke som sådan med noget nyt for de der fx allerede har set “Citizenfour” (hvis tilblivelse også skildres i “Snowden”). Selvom filmen tjener underholdningens formål, formår den også at levere et vigtigt budskab, der fortjener endnu større opmærksomhed i dag.
Tag et kig på vores side her for at læse mere om whistleblowing, og tag også et kig hos foreningen Veron, der gør et flot stykke arbejde i kampen for whistleblowere i Danmark.

Scroll to Top
Transparency International Danmark