Stolen Asset Recovery Initiative – jagten på de korruptes gemte aktiver

19-03-2015 Nigeria vil snart få tilbagebetalt 2,6 milliarder kroner, som den tidligere, nu afdøde militærdiktator Sani Abacha havde stjålet og gemt i en bank i Schweiz. Tidligere har Schweiz i samme sagskompleks returneret 5 milliarder kroner til den nye nigerianske regering.Skærmbillede 2015-03-19 kl. 10.02.32

Som du kunne høre i går i Radio24syvs “Datolinjen”, hvor vores formand Knut Gotfredsen deltog, anslås det, at Abacha stjal omkring 25 mia. fra den Nigerianske stat og placerede dem i udenlandske banker, særligt i Schweiz og Luxembourg. Tilbagebetalingen vil betyde afslutningen på den snart 16 år gamle sag, og er resultatet af et samarbejde mellem FN og Verdensbanken kaldet Stolen Asset Recovery Initiative (StAR).

StAR hjælper lande med at bekæmpe storstilet korruption og yder især assistence til lande med at tilbageerobre de formuer, som tidligere regenter har stjålet. Der er stor åbenhed omkring StAR-programmet, og online kan man i StAR’s sagsdatabase få adgang til alle sager og søge efter lande, personer, årstal, sagstyper, korruptionstyper m.v.

I databasen kan man finde mange højtprofilerede statsledere, bl.a. Hosni Mubarak (tidl. præsident i Ægypten), Muammar el-Qaddafi (tidl. leder i Libyen) og Viktor Yanukovych (tidl. præsident i Ukraine) og det er ofte ubegribeligt store summer der er involveret. I EKJ kører der f.eks. sager om over 140 milliarder kroner i aktiver, angiveligt tilhørende Muammar el-Qaddafi.

Man kan i databasen også finde to afsluttede sager, som har involveret Danmark. Det drejer sig om to sager fra 2009 i forbindelse med FN’s Oil-for-Food Programme i Irak, nærmere bestemt en sag om AGCO A/S på 3 mia. kroner og en om Novo Nordisk A/S på 30 mia. kroner.

Om de sidste års udvikling i sagerne om stjålne statspenge på udenlandske bankkonti udtaler Knut Gotfredsen:

“Det vigtigste for en statsleder, som er ved at samle sammen til sin pension, er selvfølgelig at få pengene et sted hen, hvor han føler sig rimelig tryg på, at de kan blive stående og ikke blive krævet tilbage. Tidligere ville man jo gå efter de lande, som har bankhemmelighed, men i de fleste lande er man nu ved at få barberet den bankhemmelighed så kraftigt af, at det er vanskeligt for bankerne at sige “det kender vi ikke noget til og vi aner ikke, hvem der har pengene”. Det gælder også for Schweiz, Luxembourg og Lichtenstein”

Knut Gotfredsen afslutter programmet med at understrege vigtigheden af, at vi får sat navne og beløb på de korrupte og arbejder på at få de stjålne aktiver tilbage til de lande, hvor pengene hører til.

Du kan finde StAR-databasen her og lytte til radioindslaget på Radio24syv her

Scroll to Top