Tak for nu til Radio24syv og deres modige journalistiske arbejde

Det er næppe gået ubemærket hen, at Radio24syv lukkede og slukkede d. 31. oktober 2019 – det gik ikke stille af sig. TI-DK blev spurgt, om det er korruption, når politikerne bruger deres magt til at lukke radiostationen. Andre har også været fremme med anklager om korruption. Så var det korruption?

Nej, det mener vi ikke. Korruption er misbrug af betroet magt for egen vindings skyld. Vi har ikke belæg for at tro eller mene, at der var tale om misbrug af magt for egen vindings skyld i sagen om Radio24syv. Det var brug af magt, og politikerne skal være opmærksomme på, hvor tæt de kommer på beslutningerne, når det gælder den statsfinansierede frie presse. Som udgangspunkt ville man gøre klogt i at sikre brede politiske forlig bag medielovgivning. Dernæst skal man passe meget på med ikke at ”falde i” og få alt for korte arme, når folkestemningen lægger pres. Selvom det i de forgangne uger har været meget populært at mene, at Radio24syv skulle reddes, så er det vigtigt, at politikerne overholder armslængdeprincippet. Uanset formålet skal de blande sig helt udenom, ellers bliver det et problem for den frie presse. Man retter jo ikke en fejl ved at begå den samme fejl, blot med modsat fortegn. Når armslængdeprincippet kompromitteres, begynder det at ligne noget, vi ser i lande, vi slet ikke har lyst til at sammenligne os med på anti-korruptionsområdet. TI-DK udtalte sig om sagen til Jyllands-Posten i sidste uge, det kan man læse her:

https://jyllands-posten.dk/kultur/ECE11719428/medieforsker-armslaengdeprincippet-skrider-og-der-er-brug-for-politisk-opgoer/

Når det er sagt, så er der gode grunde til at begræde lukningen af Radio24syv – også i et anti-korruptionsperspektiv. Radio24syv havde journalister, der agerede vagthunde og stillede magthaverne til ansvar, ligesom interesseorganisationer og lobbyister også blev tilgået kritisk. Journalisterne var ikke bange for at bruge ”K-ordet” (korruption), som ellers er svært i Danmark. Pressens rolle i bekæmpelse af korruption er helt central. Af samme grund fejrer den globale TI-bevægelse hvert år det modige og vigtige journalistiske arbejde. I Danmark sad nogle af den slags journalister hos Radio24syv, ligesom de sidder andre steder på redaktioner og i studier. Så fra TI-DK vil vi også gerne sige tak for nu til Radio24syv.

 

Scroll to Top
Transparency International Danmark