TI DK kronik i Jyllandsposten om evalueringen af krisetiden

MENS DANMARK LUKKEDE NED, ÅBNEDE VI OP FOR ALT DET, DER NORMALT SKAL BESKYTTE OS MOD KORRUPTION. DET MÅ IKKE BLIVE NEW NORMAL

Korruption er en global virus, som ifølge Verdensbanken, årligt koster fem procent af verdens samlede BNP. Denne pris er ikke blevet mindre under den nuværende coronakrise. Virkeligheden er fuld af mennesker, der ikke vil afstå, for at udnytte at regeringer og myndigheder overalt er presset og i konkurrence med hinanden. Penge, der ellers skulle gå til bekæmpelse af sygdommen, er havnet i de forkerte lommer.

Disse globale udfordringer kan også mærkes hjemme i Danmark, og når håndteringen af coronakrisen skal evalueres, mener vi at fokus bør være på de systemfejl, vi så ofte påpeger. I den forbindelse fremsætter Transparency International Danmark, i fredagens kronik i Jyllandsposten, fire konkrete forslag til partilederne, som vi håber, de vil medtage i forbindelse med evalueringen af krisens efterløb.

  • At arbejdet kommer til at ske i fuld åbenhed med fokus på læring
  • Indkøbsområdet og samarbejde med erhvervslivet skal have særligt fokus
  • Overblik over den kontrol, der er med de mange hjælpepakker, herunder kommuner og regioners fremrykning af anlægs- og vedligeholdesesopgaver.
  • Åbenhed om beslutningsgrundlaget, særligt i forbindelse med hvilke brancher, der kan genåbnes i de forskellige faser.

Danmark er generelt et land med et lavt niveau af korruption og højt niveau af tillid. Derfor skal vi på alle områder, hvor vi i krisen suspenderede de normale sikkerhedsgarantier så hurtigt som muligt vende tilbage til tiden før. For hvis de principper, der har været gældende i håndteringen af krisen, bliver til ’new normal’ kommer vi svækket ud af krisen, fordi vi risikerer at have fået en anden virus med i købet.

Du kan læse hele kronikken her.

Opdateret: I forlængelse af vores kronik har Transparency International Danmark, udsendt brev til Udvalget for Foretningsordenen i Folketinget. Brevet indeholder en opfordring om inddragelsen af de fire konkrete forslag.

Du kan læse brevet her.

 

Vi vil konkret opfordre jer til at inddrage følgende 4 elementer i jeres arbejde:

Scroll to Top