TI-DK på Ungdommens Folkemøde

TI-DK deltog igen i år i Ungdommens Folkemøde. Ungdommens Folkemøde er en gratis, non-profit demokratifestival, der har til formål at skabe den mest politisk aktive generation af unge nogensinde. Dette er en målsætning, TI-DK med glæde vil støtte op om!

Som stadeholder til UFM er TI-DK tildelt en stadeplads, hvor der kan sættes fokus på vores demokratiske formål, som er anti-korruption. Det sættes der fokus på via vores aktiviteter og vores daglige workshop.

Korruptiland

Hver morgen afholdtes workshoppen, hvor der blev spillet TI-DK’s hjemmelavede spil, Korruptiland. Her deltog 30 elever fra hver skole. Korruptiland går ud på, at eleverne agerer som en virksomhed i et korrupt land. Ved hjælp af en terning forsøger hvert hold at nå først igennem banen med 3.000kr. på lommen. Pengene bruges på enten at bestikke eller blive afpresset på de forskellige felter, og det er op til eleverne, om de vil tage den hurtige og korrupte vej, eller om de vil tage den etiske og langsomme vej. Men pas på! På banen gemmer der sig både whistleblowere, politi og undersøgende journalistik – så man er aldrig på den sikre side med korruption.

Du kan læse mere om spillet og downloade det som brætspil her.

Vendespil

I anledningen havde vi også udarbejdet et let tilgængeligt vendespil. Vendespillet bestod af navnene på de forskellige typer af korruption samt et tænkt eksempel i øjenhøjde med gymnasieeleverne. Fx står der “Afpresning” på et kort, og “Preben truer med at stjæle din hund, hvis du sladrer om, at han har stjålet fra klassekassen” på et andet. Ved at matche kortene på den måde blev eleverne familiære med termerne og skulle huske hvilke slags korruption, der betød hvad. Alle definitionerne hang på væggene til hjælp for eleverne, og TI-DK’s frivillige spillede gerne med og fik nogle rigtig gode dialoger med eleverne.

Du kan finde alle definitionerne på vores hjemmeside her.


Hvem er mest korrupt?

På den ene væg i stadepladsen pyntede vores afstemning. Her var sagerne omkring Stein Bagger, Britta Nielsen og Thomas Borgen fremhævet med fakta og memes, og derefter kunne eleverne stemme om, hvem de selv synes, der var mest korrupt. TI-DK’s frivillige deltog igen gerne i diskussionerne, og det blev til nogle spændende samtaler om etik, og om hvorvidt det er pengene eller effekten eller noget helt tredje, der afgjorde, om noget føltes mere korrupt for eleverne. Der var bred enighed om, at der ikke fandtes et endegyldigt svar, men der var flest, der følte, at Britta Nielsen misbrugte sin magt mest, da hun tog penge fra nogen, der virkelig havde brug for dem.

Tatoveringer

En klar tiltrækningskraft ved TI-DK stadepladsen var vores vand-tatoveringer med teksten “Fuck Korruption”. Her blev der grint og hygget med klassekammeraterne, og der var anledning til at tage en snak om, hvorfor korruption er så skadeligt for et samfund.


Skoleopgaver

Under stadedagene var der også rig mulighed for at hjælpe eleverne med deres skoleopgaver. Mange havde fået til opgave at lave interviews omkring både verdensmålene, demokrati og klimaet. Alle politiske emner, vi gerne snakker med om!

Dilemmakort

For virkelig at kick-starte dialogen om korruption og hvilke afskygninger, den har, gennemgik vi også gerne vores dilemmakort med eleverne. Dilemmakortene sætter eleverne i et realistisk dilemma, hvor de fx kun kan komme foran ventelisten til en lejlighed i København, hvis de betaler lidt ekstra under bordet. Dilemmaerne kunne eleverne sætte sig ind i, og det gav anledning til at stage en snak om, hvilket samfund det skaber, hvis man ikke tager afstand til korruption selv.

Dilemmakortene kan findes på vores hjemmeside her.


Vores frivillige

UFM kunne ikke have ladet sig gøre uden TI-DK’s højt værdsatte frivillige. Kunne du tænke dig at være med på holdet, så kontakt blot sekretariatet på sekretariatet@transparency.dk eller frivilligkoordinator Jasmin på jfrentzel@transparency.dk. Vi glæder os til at høre fra dig!

Scroll to Top