Danmarks Åbenhedspris er for første gang blevet uddelt

 

Transparency International Danmark kunne for første gang i går uddele Danmarks Åbenhedspris.

I år kunne Lisbeth Knudsen, formanden for priskomitéen overrække Danmark Åbenhedspris til to vindere, Whistleblowerforeningen VERON, og gravergrupperne på Berlingske og TV2. Udover de to vindere var der yderligere 6 nomineret til prisen:

  • Peter Ernstved Rasmussen, net-mediet Olfi
  • Rasmus Visby, Vibys Verden
  • Sofie Linde, hendes tale om #metoo til Zulu Awards
  • Jesper Tynell, diverse afsløringer om magtmisbrug
  • Carl Emil Arnfred og Chris Kjær Jessen, bogen: ’Skjulte Penge’
  • Foreningen imod Ulovlig Logning

Priskomitéen begrundede deres valg om at dele prisen i to med, at de to vindere på hver deres måde har været med til at skabe mere åbenhed i vores samfund. Whistleblowerforeningen VERON modtog prisen, for at anerkende det vigtige arbejde Veron har gjort med at støtte og sikre whistlebloweres rettigheder i Danmark. Veron har med dets arbejde understøttet åbenheden i samfundet. Priskomiteen ønsker med årets pris at fremhæve vigtigheden af ordenlige juridiske forhold for whistleblowere, fordi whistleblowere er et vigtigt redskab til at afsløre magtmisbrug og dermed sikre en høj integritet og åbenhed i Danmark.

’Der skal gøres mange overvejelser før man bliver whistleblower. På et tidspunkt krydser man en grænse for, hvad ens egen integritet kan blive ved med at stå på mål for. Der er en risiko for at blive set skævt til af kolleger og ledelsen. For det er jo mennesker, som har ens tillid, man fortæller om. Ligeledes kan man ikke løbe fra sit eget ansvar. Derfor er foreningen Veron så vigtig, for der er nogle mennesker, der skal tages hånd om. Og som ved, hvad det vil sige og hvad det har kostet personligt, at blive whistleblower’, udtaler Lisbeth Knudsen om priskomiteens begrundelse.

Den anden modtager af Danmarks Åbenhedspris 2021 gik til gravergrupperne på Berlingske og TV2, for deres arbejde med at afsløre det, der er blevet kaldt gældsskandalen i Danske Bank. Priskomiteen har valgt at fremhæve denne afsløring, fordi gældsskandalen har omfattende samfundsmæssige konsekvenser, og sagen vedrører mange mennesker, der ikke selv har mulighed for at varetage deres interesser. Netop Dette fremhæver vigtigheden af graverjournalstik i dets rolle med at sikre åbenhed i samfundet.  

’Åbenhedsprisen 2021 er ikke en journalistpris. Prisen gives heller ikke for den enkelte gode afsløring af magtmisbrug og lukkethed. Tværtimod tildeles Åbenhedsprisen til graverjournalistik som en anerkendelse af det vedvarende arbejde. Det afgørende er ikke kun den første afsløring, men at man holder fast, i den næste del af sagen og næste igen. Ideelt set vil sådanne afsløringer skubbe på for en kulturændring om mere åbenhed. Graverjournalistik er en afgørende del af et demokrati. Priskomiteen ser med bekymring på, om der bliver ved med at være plads og ressourcer til graverjournalistik i de danske medier,’ afslutter Lisbeth Knudsen om priskomiteens overvejelser.

Transparency International Danmark og priskomitéen vil igen næste år tildele Danmarks Åbenhedspris til endnu en person, forening, organisation eller virksomhed, der har ydet en særlig indsats for åbenheden i samfundet. Prisen vil igen overrækkes til et prisuddelingsevent.

Læs mere om Danmarks Åbenhedspris her: https://transparency.dk/aabenhedsprisen/ 

Scroll to Top
Transparency International Danmark